Najveći skandal u povijesti Nobela za književnost

Cijeli svijet se ovih dana pita tko je francuski fotograf Jean Claude Arnault zbog kojeg se ove godine neće dodijeliti Nobelova nagrada za književnost.

On je zlostavljač i silovatelj 18 žena, voditelj kulturnog kluba Forum koji je vodio sa suprugom, pjesnikinjom Katerine Frostenson, bivšom članicom Švedske akademije koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost.

Čovjek je to koji je unaprijed otkrivao imena dobitnika Nobela svojim žrtvama. Sve to zvuči poput scenarija bizarne sapunice,  komentira švedski televizijski novinar i producent programa za kulturu Carl Toft.

On je bio dobro poznat, svi su pripadnici kulturne elite u Švedskoj znali za njega. Svi su znali što je radio i zvali su ga „Itchy“ zbog ponašanja prema ženama. Mi u Švedskoj imamo jak #Metoo pokret što je rezultiralo time da je najveći švedski dnevni list napravio članak sa svjedočanstvima 18 žena pa je Akademija morala reagirati,  objašnjava je Toft.

Novinarka Nada Mirković pomno je pratila što se to događa u kraljevini Švedskoj i kako je reagirala Akademija sa svojih 18 doživotnih članova: doznavši za skandal sedmero ih je dalo ostavku.

Književnica Ivana Šojat pratila je genezu opće poplave #Metoo žrtava zlostavljanja u Holywoodu: Odjednom je postalo važno biti žrtvom skandala. To, naravno, postoji, ali o tome se šuti. Vrlo je simptomatično to što žene žrtve silovanja šute, prijave podnese tek svaka treća žena,  napominje Ivana Šojat.

Ovo je najveći skandal u povijesti Nobelove nagrade za književnost, koja od 1901. godine nije dodijeljena samo za Drugoga svjetskog rata. Nije ovako bilo ni sa Salmanom Ruhdiem, kad je na njega bačena fetva zbog 'Sotonskih stihova'. Samo je jedna članica Akademije tada fetvu odbila osuditi.

Slučaj Arnault ipak je prelabav razlog za tako drastičan potez Akademije,  smatra Ivana Šojat i dodaje: Seksualni izgred dotičnog fotografa po meni nije dovoljan razlog da se tako okljaštri književnost.

Urušen je dignitet Akademije - morat će se mijenjati pravila, a Akademija modernizirati,  najavio je kralj Gustav i sam sudionik seksualnog skandala i posjetitelj striptiz barova.

I književnik Ludwig Bauer prati situaciju s Nobelom: žalostan je što njegovi najdraži pisci Tolstoj, Nabokov ili Joyce tu prestižnu nagradu nikad nisu dobili. Mislim da nije jedini razlog nedodjeljivanju nagrade taj skandal, jer ono što se dogodilo s dodjelom nagrade Bobu Dylanu također je razlog da se malo zastane i da se prevrednuje pristup,  smatra Bauer.

Nakon svega, sada se ipak posve bezazlenima čine polemike oko toga je li Bob Dylan trebao dobiti Nobela.
Sramota za Švedsku akademiju, koja već više od stoljeća drži u napetosti aspirante na tu najprestižniju i najunosniju književnu nagradu, uopće nije mala, ali u tome je možda barem tračak zadovoljstva pronašao američki pisac Philip Roth koji se iz godine u godinu spominje kao najizgledniji kandidat za Nobela.

Ove će se godine, prvog četvrtka u listopadu, Roth napokon probuditi bez stresa, znajući da telefon s pozivom iz Stockholma ne samo da neće zazvoniti njemu, nego ni ijednom drugom piscu na svijetu.

Pogledajte reportažu iz emisije Pola ure kulture, koju možete pratiti srijedom na HRT1, te na usluzi HRTi: