Hrvatska radiotelevizija obilježila 92. obljetnicu Hrvatskoga radija i 62. obljetnicu Hrvatske televizije

Hrvatska radiotelevizija danas je obilježila 92. obljetnicu postojanja Hrvatskoga radija (HRT – HR) i 62. obljetnicu postojanja Hrvatske televizije (HRT – HTV).

Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije organizirao je prijam za udovice zaposlenika Hrvatske radiotelevizije poginulih u Domovinskome ratu, kojima su u spomen na komemoracijskome okupljanju položeni vijenci i upaljene svijeće.  Čast mi je izraziti zahvalnost našim dragim kolegama Žarku Kaiću, Gordanu Ledereru, Đuri Podboju, Nikoli Stojancu, Željku Ružičiću, Branimiru Polovini i Siniši Glavaševiću koji su bili sudionici stvaranja države i koji su svojom hrabrošću i predanošću dali život radeći svoj posao, prenoseći istinu o Domovinskom ratu i obrani Republike Hrvatske, rekao je glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić prilikom polaganja vijenaca za poginule zaposlenike.

U HRT-ovu televizijskome studiju Anton Marti potom je održan  svečani program u okviru kojega su tradicionalno dodijeljene godišnje nagrade Hrvatske radiotelevizije zaslužnim zaposlenicima, nagrada za životno djelo Ivan Šibl te nagrade Joško Martinović za najbolju novinarsku reportažu i Gordan Lederer za najbolji snimateljski ili kamermanski rad.

Uoči dodjele nagrada, glavni ravnatelj Kazimir Bačić čestitao je ovogodišnjim dobitnicima nagrada. HRT svakodnevno  proizvodi tisuće minuta programa koje se distribuiraju do naših gledatelja i slušatelja, ovom prilikom pozdravljam sve a posebno one koji izravno sudjeluju u proizvodnji programa na zadovoljstvo našeg auditorija. Sve naše funkcije izvršavamo dobro i vjerujem kako ćemo u budućnosti biti još i bolji, rekao je glavni ravnatelj.

Nagrada za životno djelo Ivan Šibl  dodijeljena je kolegi Ljudevitu Grguriću Grgi. HRT-ov urednik i voditelj Ljudevit Grgurić Grga dugogodišnja je medijska zvijezda hrvatskoga radijskog i televizijskog etera, koproducent, autor i voditelj televizijskih zabavno-glazbenih emisija te posebnih HRT-ovih projekata koji su uvijek imali veliku gledanost i slušanost te su prepoznati i višestruko nagrađivani i u zemlji i u svijetu. Zbog skoroga odlaska u mirovinu glas Ljudevita Grgurića Grge odjekivat će još kratko vrijeme u  emisijama Sport i glazba i Gladne uši Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 2).

Članovi Ocjenjivačkoga suda za nagradu Joško Martinović donijeli su odluku kojom se ta nagrada dodjeljuje Zoltanu Kaboku za reportažu iz Kabula. U reportaži toga iskusnoga novinara i ratnoga reportera kroz vizualno dojmljivu priču nerješivosti humanitarne tragedije Afganistana osvještava se i hrvatska humanitarna komponenta u globalnome sukobu.

Dobitnik je godišnje nagrade Gordan Lederer za najbolji snimateljski ili kamermanski rad direktor fotografije Davorin Gecl, i to na temelju jednoglasne odluke Ocjenjivačkoga suda. Davorin Gecl nagradu je dobio zahvaljujući svojemu iznimnom umjetničkom radu i angažmanu na HRT-ovoj igrano-dokumentarnoj seriji Tin… Trideset godina putovanja.

Godišnja nagrada Hrvatske radiotelevizije za Poslovnu jedinicu Poslovanje i Samostalnu ustrojbenu jedinicu Podrška upravljanju pripala je Miji Majiću, rukovoditelju Odjela za zaštitu iz Radne jedinice Poslovna logistika. Prepoznato je njegovo zalaganje u zaštiti ljudi i imovine HRT-a te osiguravanje uvjeta za siguran rad zaposlenika: ulažući izniman trud, organizirao je i provodio zakonom propisane mjere iz područja zaštite na radu, zaštite od požara, tjelesno-tehničke zaštite i zaštite okoliša u svim ustrojbenim jedinicama Hrvatske radiotelevizije.

Dobitnik Godišnje nagrade Hrvatske radiotelevizije za Poslovnu jedinicu Tehnologija je Branimir Vorberger iz Pogona Efekt-rasvjete, Odjel rasvjeta iz Radne jedinice Televizijsko snimanje HRT-a. Zbog zavidne razine tehničkoga znanja, kreativnosti i inovativnosti u primjenjivanju toga znanja angažiran je na produkcijski najsloženijim i najzahtjevnijim HRT-ovim projektima, a kolege hvale njegov entuzijazam u poslu, spremnost na timski rad te izrazitu radnu etiku.

Godišnju nagradu Hrvatske radiotelevizije za Poslovnu jedinicu Produkcija dobila je Marija Kosor, odgovorna producentica programa iz Radne jedinice Produkcija programa HTV-a, zbog izrazitoga produkcijskog i organizacijskog doprinosa u nekoliko kapitalnih HRT-ovih projekata, poput igrano-dokumentarnih serija Republika, Alka i Doba uskoka.

Godišnja nagrada Hrvatske radiotelevizije za Poslovnu jedinicu Program pripala je ekipi projekta i zabavno-glazbene emisije A-strana: Mariji Nemčić, Julijani Filakovity, Romani Nemčić, Ariani Jandrić i Ivici Vlašiću. Emisija A-strana u novim je i zanimljivim glazbenim aranžmanima gledateljima donijela pjesme uz koje su odrastale generacije i koje su bile dio naše svakodnevice, a gostovala su poznata imena hrvatske glazbene scene kojima su se pridružile mlade pjevačke nade. A-strana osvojila je publiku, ostvarila zapažene programske rezultate te dobila nagradu Zlatni studio u kategoriji Najbolja TV emisija 2017.

U Muzeju suvremene umjetnosti organizirano je svečano otvorenje tradicionalne izložbe HRT-ovih kamermana i snimatelja, na kojoj su svoje vrijedne radove izložili čak 23 autora s ukupno 49 fotografija na temu Kontakt.