Nova svjetlost na Svijetlim prugama

Studenti kiparstva sa zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti i njihovi profesori mentori već 18 godina stižu na šumovitu Bilogoru. Njihovi radovi ostaju u bjelovarskom kraju u stalnom postavu na otvorenom.

Nova svjetlost na Svijetlim prugama! Svoju su skulpturu autorice nazvale Lumina. I naradile se na njoj tjedan dana. Velik izazov s velikim formatom. No, kao i svake godine, ništa bez Hrvatskih šuma - koje likovnoj akademiji pomažu logistikom, strojevima, a daju i sirovinu za izradu skulptura. I sve to uz potporu općine Veliko Trojstvo i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Nove tri skulpture nastale su na ovogodišnjoj kiparskoj koloniji sedmero studenata i njihovih profesora. Prije 18 godina pokrenut je ovaj projekt, a do sad je 30-ak skulptura postavljeno na otvorenom, najviše u Maglenči uz rub šume. Mnoge je već nažalost načelo vrijeme, pa općina Veliko Trojstvo najavljuje i njihovu restauraciju, a Bjelovarsko-bilogorska županija inicijativu da se u suradnji s Ministarstvom kulture, Svijetle pruge umjetnički vrednuju i proglase galerijom na otvorenom.