31. svibnja 1991. - Proglašenje Majke Božje Kamenitih vrata zaštitnicom grada Zagreba

“Majko Božja Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba, moli za nas”. Tako su pred glasovitom slikom, u tišini Gornjega grada uz odsjaj svijeća, stoljećima molili Zagrepčani.

Početak štovanja Majke Božje Kamenitih vrata povezan je s požarom koji je kasno navečer, s 30. na 31. svibnja 1731. godine buknuo u zgradi sjemeništa sv. Josipa i proširio se, najprije po cijelom Gornjem gradu, a sutradan i susjednim Kaptolom. U požaru su izgorjela i Kamenita vrata te stan u kojem je iznad njih živjela udovica Modlar.

Treći dan nakon požara, pregledavajući zgarište udovica je u pepelu pronašla neoštećenu sliku Svete Marije, kojoj je izgorio samo drveni okvir. O tom čudu brzo se pročulo u Zagrebu. Pobožna je udovica pod svodom Kamenitih vrata dala podići mali oltar i tako omogućila svim sugrađanima da štuju tu svetinju.

Zanimljivo, stručna komisija utvrdila je 1929. godine da je slika stvarno nekoć bila zahvaćena plamenom, koji je uništio njezinu drvenu podlogu. Pokus je dokazao da Majka Božja nije naslikana na materijalu otpornom na vatru. Kardinal Franjo Šeper zvao ju je «Gospom zagrebačkom». Kardinal Franjo Kuharić proglasio je 31. svibnja 1991. Majku Božju Kamenitih vrata zaštitnicom grada Zagreba, pa se na taj dan održava velika procesija od katedrale preko Jelačićeva trga, Ilicom i Mesničkom do Trga sv. Marka.

Od 1999. spomendan Majke Božje Kamenitih vrata obilježava se i kao Dan grada Zagreba. U tom je duhu dr. Velimir Deželić mlađi već davno napisao:

“Zaštitnica Griča i Kaptola,
Zagreba i sviju Hrvata,
Neka bude sada i navijeke,
Majka Božja od Kamenitih vrata”.