Martin Scorsese koproducirat će hrvatski film

Na filmskome festivalu u Cannesu službeno je objavljeno da će film Antonete Alamat Kusijanović sufinancirati i koproducirati producentske kuće Sikelia Production Martina Scorsesea i RT Features Rodriga Teixeire.

Riječ je o dugometražnome filmu 'Murina' kojega je mlada Dubrovkinja razvijala u rezidenciji Cinéfondation u Cannesu te u sklopu First Films First programa i Jerusalem Film Laba. Debitanski uradak mlade autorice je drama čija se radnja donekle nastavlja na višestruko nagrađivani kratkometražni igrani film 'U plavetnilo'. 'Murina' je obiteljska psihološka drama o tinejdžerki Juliji koja odluči maknuti se od svoga strogog oca te u svome buntu odlazi s očevim bogatim prijateljem na jedrenje na vikend prepun senzualnosti, ali i nasilja.

U produkciji i financiranju filma sudjeluje i kuće Spiritus Movens glavne producentice filma Zdenke Gold te Antitalent koproducenta Danijela Peka. Dugo smo razvijali 'Murinu' i došli do ovoga rezultata no ovo je tek početak, pred nama je mnogo posla. Vjerujem u Antonetu i tim koji smo okupili te se nadam da ćemo ispuniti sva očekivanja, izjavila je producentica Zdenka Gold.

Sikelia Production i RT Features, osim 'Murine', sufinancirat će i debitantski film 'Port Authority' Danielle Lessovitz. Te dvije tvrtke surađuju kako bi otkrivali mlade talente iz cijeloga svijeta. Udružili smo snage kako bismo proširili autentične i nove izričaje u kinematografiji, a Danielle i Antoneta snažno utjelovljuju taj duh kroz jedinstvene vizije. Iznimno nam je drago što njihove nadahute priče donosimo zaljubljenicima u film širom svijeta, rekli su u Cannesu Martin Scorsese i Emma Tillinger Koskoff.

Antoneta Alamat Kusijanović, rođena 1985., magistrirala je filmsku umjetnost na sveučilištu Columbia u New Yorku. U svojim filmovima tematizira tamnu stranu strasti, obiteljska ograničenja i opasnost koju donose tajne.