25. svibnja 1910. - Umrla Mara Čop

Književnica i etnografinja, žena kojoj su predviđali budućnost Ibsena, Tolstoja i Dostojevskog Mara Čop umrla je na današnji dan 1910. u Goriziji od posljedica tuberkuloze.

Pravim imenom Maria Antonia Francesca rođena je u Livornu gdje je njezin otac osnovao tvornicu olovaka. Bankrot i revolucija u Italiji natjerali su njezinu obitelj na odlazak u Hrvatsku. Mara je dobila najbolje obrazovanje pa je rano počela slati kratke priče i novele u zagrebačke njemačke novine "Agramer" i "Zeitung".

Hrvatski krajolik i šume ostavile su na nju dubok dojam, u njih je smještala priče i legende o starom hrvatskom plemstvu. Njima je na sebe skrenula pozornost kritike koja je blagonaklono gledala na mladu spisateljicu. Pisala je na materinskom njemačkom jeziku jer je hrvatski, jezik svoga oca, naučila naknadno. Hrvate je jednom prilikom nespretno nazvala barbarskim narodom, zbog čega su se na nju obrušili hrvatski novinari.

Mari politika nije bila strana, u Beču je držala i politički salon, a korupcija, licemjerje, vlasti i moć često su bile teme njezinih drama i romana. Mara je prva dovela hrvatsku dramu na strane kazališne daske; bio je to prvijenac Ive Vojnovića „Psycha“ koju je prevela i adaptirala za kazalište u Grazu. I sama je bila pred uspješnom dramatičarskom karijerom. Drame su joj prikazivane u Brnu, Beču, Ljubljani, Pragu, Stuttgartu i drugdje. Bila je i članica tri etnografska društva pa su je zvali „dobrom odvjetnicom društva“.

Pred kraj života, već teško bolesna, Mara Čop pisala je romane u kojima je često i kroz humor nemilosrdno bičevala lažni moral austrijskog društva i pogrešan odgoj mladih. Ta odvažna žena bila je vizionar i borac za ljudska prava, odlično bi se uklopila i u današnje društvo koje muče identični problemi. Štitila je manjine, posebno Rome, predbacujući Europi kako osniva društva za zaštitu životinja, a istovremeno proganja ljude. Mara Čop umrla je u 52. godini ostavivši iza sebe više od sedamdeset književnih, etnografskih i publicističkih radova.