Dan osoba s intelektualnim teškoćama

Prvi put u nas je obilježen Dan osoba s intelektualnim teškoćama. Sabor je o tomu odluku donio prošle godine, a prigodnim programima udruge koje ih okupljaju potrudile su se pokazati koliko je važno osobe s intelektualnim teškoćama uključiti u društveni život.

Dvosatnim programom u kojem su sugrađanima predstavili svoje aktivnosti Dan je obilježilo i osječko Društvo za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama.

Društvo okuplja 85 članova od kojih su 23 korisnika koje se želi uključiti u sve oblike društvenog života lokalne zajednice- rekla je voditeljica Društva Svetlana Marinković. Uz projekt integracije ističe i socijalnu uslugu poludnevnog boravka za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama koje su izašle iz sustava odgoja i obrazovanja. Društvo je potpora korisnicima i pri zapošljavanju u smislu podučavanja o etici rada, kako trebaju postupati prilikom zapošljavanja u komunkaciji s poslodavcem, o sustavu odgovornosti... Jedan od projekata je i rad s učenicima 3. razreda osnovnih škola s ciljem stvoriti empatiju i sustav podrške osobama s invaliditetom a ne pristupati im samo s pozicije njihovog invaliditeta već integracije.

Društvo za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama svoj je rad predstavilo kroz sportske aktivnosti te keramičku, dramsku i likovnu radionicu a u programu su sudjelovali i KUD Josipovac, Centar za pružanje usluga u zajednici "JA kao i TI" te Centar za odgoj i obrazovanje Ivan Štark.


 
Što sve mogu osobe s intelektualnim teškoćama moglo se čuti na skupu u Pazinu. Tako je i u Istri obilježen njihov dan: