U Zagrebu počela manifestacija 'Muzeji izvan muzeja'

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jučer su otvorili manifestaciju 'Muzeji izvan muzeja' na uglu Bakačeve i Cesarčeve ulice, u neposrednoj blizini Trga bana Jelačića u Zagrebu.

Muzeji su predstavljeni u MIM 'paviljonu' - atraktivnoj instalaciji izgrađenoj od prozračne drvene strukture, u obliku golemoga gnijezda, u čijem su krilu smješteni muzeji sudionici: Hrvatski prirodoslovni muzej (poticatelj i nositelj projekta), Arheološki muzej u Zagrebu, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej suvremene umjetnosti i Tehnički muzej Nikola Tesla.

Svaki od muzeja sudionika predstavljen je pomno osmišljenom prigodnom ekspozicijom, a sudjeluju i u organizaciji popratnih sadržaja - radionicama i predavanjima. U paviljonu će se, uz izložbe, odvijati i brojne stručne radionice, a u večernjim satima predavanja i prezentacije.

Posebna atrakciji jest izložena replika Penkalinoga zrakoplova, koji je postavljen uz sam paviljon. Izložena je i maketa novoga Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Hrvatski prirodoslovni muzej u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba u povodu Međunarodnog dana muzeja organizirao je manifestaciju 'Muzeji izvan muzeja' koja se održava do 20. svibnja. Projekt je osmislio autorski tim: Nediljka Prlj Šimić i Katarina Krizmanić, više kustosice Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja i Nedjeljko Mikac, dizajner i umjetnik.