Otkriven nepoznati Rembrandt

Nizozemski slikar Rembrandt tijekom života napravio je brojne portrete, ali o jednom dosad ništa nismo znali. Riječ je o 'Portretu mladog gospodina', koji je slavni slikar naslikao prije više od četiri stoljeća, a uskoro će biti izložen u amsterdamskom Hermitageu.

Sve je počelo na jednoj londonskoj dražbi prije dvije godine kada je 'Portret mladog gospodina' bio prodan za 185 tisuća dolara. Kupio ga je nizozemski trgovac umjetninama Jan Six, koji je tada samo pretpostavljao da bi autor slike mogao biti Rembrandt.

Avantura je počela dolaskom slike u Amsterdam. Zato što nije potpisana, datirana i nije opisana u literaturi - prodana je za malo novca. Morao sam dokazati da je riječ o Rembrandtu. To je bilo veoma uzbudljivo. Nakon istraživanja i pomne rekonstrukcije nije bilo dvojbe da je riječ o Rembrandtu,  objašnjava Six.

Zanimljivo je da je Jan Six, inače stručnjak za nizozemsko i flamansko slikarstvo, odrastao u kući prepunoj djela klasičnih majstora slikarstva. Među njima bio je i Rembrandtov portret jednog od njegovih predaka, bivšeg gradonačelnika Amsterdama.

Six je uočio poseban tip ovratnika koji je bio u modi 1633. godine, naslikan stilom kojim se tada koristio samo Rembrandt. Godinu i pol dana analizirao je uzorke boje i radarske snimke ne bi li potvrdio da je riječ o tom slavnom slikaru. Potvrda je stigla i od drugih stručnjaka koji su verificirali autentičnost slike.

Neću lagati, ja sam galerist i naravno da mi je važna financijska korist, ali na kraju svega ne radim to samo zbog novca. Volim slike, umjetnička djela. Volim ih otkrivati. Tek otkrivene slike, poput ove, zovemo 'spavačima', koje, kad ih pronađemo, probudimo. To je moja strast i ljubav. Opsjednut sam Rembrandtom i pronaći ovakvo što u životu bio je moj san,  priznaje Jan Six.

Dosad se o toj slici nije ništa znalo, a sada se već o njoj piše na sve strane. Vjeruje se da je portret lijepo odjevenog mladića crvene kose Rembrandt naslikao u svojoj 28. godini te da je to samo dio veće slike, kažu stručnjaci, na kojoj je najvjerojatnije prikazana i mladićeva žena.