Yeatsova lirska ratna zona

„Svakim svojim centimetrom izgleda kao pjesnik“ - tako su o Williamu Butleru Yeatsu govorili suvremenici. O njegovoj lirici pisali su da su to riječi koje pogađaju poput kamenja u rukama pobunjenika. I da one nisu za ugodnu šetnju, nego da su ratna zona.

U djetinjstvu je od majke upijao irske narodne priče i legende. Stalno je bio okružen ženama, jednu, fatalnu, prosio je pet puta, cijenio je našeg Meštrovića, bio je fasciniran reinkarnacijom, okultizmom, spiritizmom i teozofijom.

Jedan je od rijetkih nobelovaca čija su djela napisana nakon dodjele Nobelove nagrade književno vrednija od onih za koje je dobio nagradu.

U emisiji Što je klasik?, posvećenoj Yeatsovoj poeziji, njegove je stihove interpretirao dramski umjetnik Duško Modrinić:

Svojim djelom Yeats je dokazao da Irska nije domovina jeftina sentimentalizma nego zemlja drevnog idealizma. Dotad dominantan stereotip komičnog Irca zamijenio je likovima mitologiziranih junaka.

No, koja je njegova uloga u irskom nacionalnom preporodu? Zbog čega je Eliot napisao da je Yeats jedan od nekolicine ljudi čija je povijest istovremeno i povijest njihova vremena? Dan danas se u gradiću Sligou baš svakoga dana, osim Velikoga petka i na Božić, u najpoznatijim pubovima čitaju njegove pjesme.

K tome, fascinira i njegova popularnost u Japanu i u Koreji, gdje postoje Društva W.B. Yeats, a u Australiji postoji i nagrada za poeziju koja nosi njegovo ime.

Opus Williama Butlera Yeatsa analizirali smo u emisiji Što je klasik? uz gosta prof. Stipu Grgasa s Odsjeka za engleski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Ciklus Što je klasik? emitiramo svakog drugog utorka na HRT3, a snimku emisije pogledajte na usluzi HRTi, a pratiti je možete i na Facebooku.