Svjetski dan hipertenzije

Svjetski je dan hipertenzije. Karlovački je Zavod za javno zdravstvo taj dan obilježio akcijom mjerenja krvnog tlaka. Odazvalo se nekoliko stotina građana. Saznali su koliki im je krvni tlak, te dobili savjet liječnika kako spriječiti i liječiti hipertenziju.

Milka Lukač
ovakve akcije ne propušta. Dobro je da joj visinu krvnog tlaka provjeri stručna osoba. Jer već desetak godina ima problema s hipertenzijom. Navikla sam se i šta ću. Pijem lijekove i šta ću, kad mi je visok mučim se, kad mi je normalan opet nije dobro i tako nekako ide, kaže gospođa Milka.

Za Peru Vorkapića ovo je zabrinjavajuća vrijednost. Pogotovo zato što je jutros popio već dvije tablete. A držim se što doktor kaže, čuvam se i hrane čak ali ništa ne pomaže. A bio je cijeli život nizak i sad je odjednom postao visok, ističe.

Upravo zbog svoje nepredvidivosti hipertenzija je opasna bolest. Isprva ju ni ne primijetimo, no dugoročno veoma je opasna. Prvo na što želimo upozoriti i ovom javnozdravstvenom akcijom povodom Svjetskog dana hipertenzije jest da je važno poznavati vrijednosti svog krvog tlaka, s tim sve počinje, upoznati vrijednosti svog krvnog tlaka znači biti svjestan svoje arterijske hipertenzije, objašnjava dr. med. Kristina Sekulić iz HZJZ-a.

Nakon toga kreće rješavanje problema. Najprije, savjetuju liječnici, treba promijeniti životne navike. Manje slanog, više kretanja. I redovito kontrolirati visinu krvnog tlaka jer, statistike kažu, u više od polovice hrvatskih građana on je povišen.