André Rieu o uspjehu i disciplini

Nizozemski violinist, dirigent i vrhunski zabavljač André Rieu, uoči večerašnjeg nastupa u zagrebačkoj Areni, otkrio nam je kako i nakon tri desetljeća uspijeva održati stotinjak koncerata godišnje.

Najvažnija je disciplina i zajedništvo mojeg orkestra Johann Strauss, koji je sa stotinjak članova najveći privatni orkestar na svijetu,  otkriva nam Rieu.

68-godišnji Rieu dodaje da se sjajno osjeća jer redovito vježba, pazi na prehranu i više ne pije alkohol. Kako kaže, najviše voli biti u rodnom gradu Maastrichtu. Ipak, ove godine čeka ga stotinu koncerata u Europi, Južnoj i Sjevernoj Americi te Australiji.

Nemam nikakav poseban ritual kada se pripremam za nastup. Imamo već uhodani ritam. Dođemo u dvoranu i nešto pojedemo, a netko malo svira violinu ili drugi instrument. Slijedi tonska proba do 17 sati. Poslije zajedno večeramo i nakon toga dva sata duboko spavam,  priča nam Rieu.

Zato kada se god pruži prilika, Rieu ne štedi na svojim ljudima i mnogi ga smatraju rastrošnim. On odgovara da su njihove turneje mnogo više od uobičajenih kratkoročnih projekata. Ovo je naš život, mi nismo pop glazbenici koji kratko bljesnu i nakon toga čuvaju uspomene. Ovo traje već 30 godina. Kada putujete i mnogo letite, to vas itekako umori. Trenuci kada svi zajedno napokon sjednemo, pa čak i u ružnom prostoru iza pozornice, veoma su nam važni za profesionalno funkcioniranje,  ističe Rieu.

André Rieu na Billboardovoj je ljestvici najprofitabilnijih glazbenih turneja, te valja očekivati da će "kralj valcera" i u Areni izmamiti gromoglasan pljesak, skandiranje i ovacije.