Vjenčali se Meghan i Harry

Britanski princ Harry i američka glumica Meghan Markle vjenčali su se u kapeli dvorca Windsor u nazočnosti britanske kraljevske obitelji i brojnih uzvanika obećajući da će se međusobno voljeti, poštivati i čuvati. Hoću, odgovorio je britanski princ Harry na pitanje hoće li uzeti Meghan Markle za suprugu i voljeti je, poštivati i štititi. Jednako je na takvo pitanje odgovorila i Meghan. Par je razmijenio prstenje - burmu od velškog zlata za Markle te od platine za Harryja a potom ih je kanterberijski nadbiskup Justin Welby proglasio mužem i ženom.
Princa Harry, šesti u nasljednom redu za britansko prijestolje, i Meghan Markle, američka humanitarka i glumica, vjenčali su se u zamku koji je rezidencija kraljevske obitelji još od 11. stoljeća. Služba u dvorskoj kapeli svetog Jurja, u kojoj je pokopano deset britanskih monarha, uključujući Henrika VIII. i Elizabetina oca Đuru VI., počela je u 13 sati po srednjoeuropskom vremenu. Obred je vodio kanterberijski nadbiskup Justin Welby, prvi svećenik Anglikanske Crkve. Crni američki episkopalni biskup Michael Bruce Curry održao je dirljiv govor o snazi ljubavi, citirajući američkog borca za građanska prava Martina Luthera Kinga. Kada je ljubav put, tretiramo jedni druge kao da smo zapravo obitelj, rekao je.

U kapelu dvorca Windsor prije mladenke posljednja je stigla kraljica Elizabeta, a prije nje princ Charles sa suprugom Camilom te mladoženja Harry u pratnji starijeg brata i vjenčanog kuma Williama.

Meghan je ušla u kapelu u pratnji malih paževa i djeveruša, među kojima su princ George i princeza Charlotte, a svi su mlađi od sedam godina. Princ Charles, otac mladoženje, mladenku je dopratio do oltara nakon što je njezin otac Thomas morao odustati od puta zbog zahvata na srcu. Njezina majka Doria Regland dopratila ju je do dvorca Windsor i potom je sjela u ložu s kraljevskom obitelji.

Haljinu Meghan Markle dizajnirala je poznata britanska kreatorica Clare Waight Keller koja je prošle godine postala prva ženska umjetnička direktorica slavne francuske modne kuće Givenchy. Prsten je tradicionalno izrađen od velškog zlata.

Nakon vjenčanja par se gradićem provozao u kočiji pred 100 tisuća obožavatelja. Potom su se vratili u zamak. Ondje je prijem priredila prvo kraljica, a onom večernjem domaćin je biti princ Charles. Svadbena torta je tradicionalna britanska torta od limuna i bazge.

Kraljica Elizabeta jutros je dodijelila svom unuku, princu Harryju, titulu vojvode od Sussexa, priopćila je Buckinghamska palača, što znači da će njegova američka zaručnica postati vojvotkinja nakon što se par danas vjenča. Harry je također dobio titule grofa od Dumbartona i baruna od Kilkeela.

Vjenčanje i sve što ga okružuje manje je formalno od onog Williama i njegove supruge Kate, vojvotkinje od Cambridgea, prije sedam godina. Ali se zato okupilo više selebritija među uzvanicima, među ostalima na vjenčanju su se mogli vidjeti Oprah Winfrey, George Clooney u društvu supruge Amal, David i Victoria Beckham, glumac Idris Elba sa suprugom, trudna Pippa Middleton u društvu supruga Jamesa te brojni drugi.

Vjenčanje, poput onoga princa Charlesa i lady Diane 1981. ili princa Williama i Kate Midellton 2011., izravno su pratile milijarde ljudi diljem svijeta. Pratilo se i na HRT-u.