Oni imaju smiješak za sve

Ponekad je dovoljno drugome darovati malo vremena i smješak. A to čine volonteri koji svake druge srijede dolaze u Centar za ehabilitaciju Stančić.

Srijedom je posebno veselo u centru Stančić. U goste im dolazi udruga "Smiješak za sve". A oni zadnja tri mjeseca provode projekt Danas sam tu za tebe. Svoje vrijeme i svoj smješak poklanjaju štićenicima.

Djelatnici centra vrijedno brinu o 400-tinjak štićenika a u tome im je od velike pomoći i angažman volontera.  Ljubav, plemenitost i dobrota spajaju štićenike i volontere.

Imamo 280 volontera, od toga je više od 50 posto studenata i to su studenti vezanih struka- sestrinstvo, psihologija, defektolozi, sociolozi... Ideja je u tom prostoru gdje postoji nekoliko praznih objekata napraviti centar za volontere, objašnjava Marijana Jergović, predsjednica udruge "Smiješak za sve".

A da bi se priča pokrenula potrebno je tristotinjak tisuća kuna. Tada bi volonteri mogli i po nekoliko dana provoditi u Centru za rehabilitaciju Stančić. Na svoje zadovoljstvo ali i zadovoljstvo štićenika.

Jako je lijepo kad vas štićenici dočekaju, ti štićenici znaju naša imena, raspituju se za one koji su bili prošli put i pitaju vas kad ćete opet doći. Njima je taj susret s nama nešto što im mijenja svakodnevicu, događaj godine. Oni od jutra znaju dan kad ćemo mi doći, to je svaka druga srijeda u mjesecu, kaže Jergović.

A pri tom se stvaraju posebna prijateljstva. U vrijeme kada smo otuđeni, teško je vidjeti potrebe bližnjega- a možda je samo to nekad potrebno.