Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj gradi budućnost

Centar Ozalj pruža usluge djeci, mladeži i odraslim osobama s intelektualnim teškoćama. Nekada je i više od sto korisnika bilo smješteno u domu u Jaškovu kraj Ozlja, a danas je dvorac u Jaškovu samo mjesto za radionice. U budućnosti za mnoge će to biti i radno mjesto. Većina korisnika danas živi u organiziranom stanovanju, uglavnom u stanovima u Karlovcu. Centar je dobio novac iz fondova EU-a za dva velika projekta.

Korisnici Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj svakodnevno kose, sade, zalijevaju, plijeve korov ili beru voće i povrće. Nekada su ovdje bili smješteni u domu, a sada ponosno govore da tu rade. Za sada su to još radionice, ali bi vrlo skoro moglo biti i radno mjesto u socijalnom poduzeću koje osnivaju.

Da bi se planovi ostvarili, osmislili su dva projekta za koje su dobili ukupno dvadesetak milijuna kuna. Projekti se ostvaruju do 2020. godine.

Grade kuću za organizirano stanovanje za korisnike s teškoćama u kretanju i to u Slapnu pokraj Ozlja, za njih će se kupiti kombi kako bi mogli dolaziti na posao ili u radionice. Sada imaju 66 korisnika, a njih četrdesetak sudjeluje u radnim aktivnostima. Primit će još 25 osoba iz drugih domova. Planiraju da bi ih ukupno pedeset moglo biti zaposleno u socijalnom poduzeću, a ostali će dolaziti na radionice.

Projekti će omogućiti da se za 25 korisnika prošire usluge organiziranog stanovanja umjesto da su smješteni u domovima socijalne skrbi. Bit će zaposleno još 28 asistenata za stanove, a posebna pozornost posvetit će se ranoj intervenciji.

Ovih dana korisnici sade grah i neven. Prijavili su ekološku proizvodnju i dobit će i ekocertifikat. Iako sami pojedu više od 6 tona voća i povrća, grah i neven prodavat će partnerima iz Austrije i Njemačke. Proizvode i sok od svojih jabuka, suše voće i povrće, uzgajaju svinje i odojke. Sve će to još unaprijediti novcem iz projekata pa na ovih 20 hektara Centra Ozalj nastaje pravo poljoprivredno imanje.