Radiofonski umjetnici okupili se na Prix Maruliću

U Hvaru se ovih dana, više nego ikad u godini, sluša radio. Pod sloganom "Starim tekstovima u pohode" radijski autori sa svih strana svijeta okupili su se na HRT-ovu Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić.

U 22 godine koliko se održava, festival se uspio nametnuti kao mjesto susreta, znanja i usavršavanja, na koje se rado dolazi. Ovogodišnji Prix Marulić okupio je autore iz 20 zemalja te 32 nacionalne i nezavisne produkcijske kuće.

Izvorišta svih festivalskih djela dolaze iz baštine nastale prije 1921. – godine emitiranja prve radio drame. Došlo nam je 75 produkcija, koje su željele sudjelovati festivalu. Nakon toga predselekcijska komisija odabrala je 43 rada,  ističe umjetnička ravnateljica festivala Adriana Kramarić.

Međunarodni žiri i strani autori oduševljeni Hvarom. Ambijent dodaje još jednu dimenziju onomu što slušate. Ovdje smo u lapidariju crkve Sv. Marka - divno je, akustično, sve odiše starinom,  napominje jedan od prošlogodišnjih laureata Bernard Clark iz Irske.

Prix Marulić je , naime, jedini festival u svijetu, koji se bavi radiofonskim predstavljanjem baštine u autentičnim povijesnim ambijentima.

22. Prix Marulić održava se u godini tijekom koje se obilježava 150 godina organiziranog turizma u Hvaru, pa je tim povodom organizirano i javno slušanje radiodrame "Otok" Marina Carića.

Festival Prix Marulić može se može pratiti i na mobilnom uređaju i računalu s pomoću multimedijske usluge HRTi, te na mrežnim stranicama festivala i Facebooku.