Zagrebačke Mozartine nastupaju u Oslu

Jedan je Mozart, ali jedne su i Mozartine - zagrebački djevojački zbor koji se dokazao i na svjetskim pozornicama, poput one njujorškog Carnegie Halla. Uoči niza nastupa u Oslu, posjetili smo ih na jednoj od proba.

Pred njima je novi izazov. Mozartine odlaze u Oslo gdje će 24. i 26. svibnja nastupiti  u prestižnoj dvorani Oslo Konzerthus i u Hrvatskoj katoličkoj misiji.

Djevojački zbor Mozartine uglavnom njeguje klasičnu glazbu tako da je i ovaj koncert pravi zbir klasičnih skladbi, i hrvatskih i stranih skladatelja. Tu će se naći i skladbe Mozarta, Straussa, Debussyja, Hatzea i Cossetta,  kaže dirigentica i voditeljica zbora Iva Majcenić.

Mozartine su osnovane godine 1999. kao dječji zbor koji je prerastao u djevojački. Mlade pjevačice odlične su učenice zagrebačkih osnovnih i srednjih škola.

Važno je da razumijemo o čemu pjevamo da bismo mogle što bolje ući u pjesmu i što bolje se koncentrirati,  komentira članica zbora Petra.

Od prvih dana u zboru je bila i Lorena Deidde, koja se nakon studija vratila u Mozartine kao korepetitor. Nadam se da će taj obiteljski duh živjeti i dalje i da će djevojkama to biti od malih nogu nešto lijepo,  napominje Lorena Deidde.

Iza njih su nastupi u Engleskoj, Belgiji, Švedskoj, Francuskoj i SAD-u, a nakon Osla imaju nove planove. I sljedeća im je sezona prepuna koncerata, turneja i suradnji s brojnim renomiranim glazbenicima.