Deset domaćih filmova na 65. Pulskom filmskom festivalu

U glavnom programu od 14. do 22. srpnja deset je domaćih filmova i pet manjinskih hrvatskih koprodukcija koji će se natjecati za Zlatne Arene.

Iako je među njima čak 7 svjetskih premijera, čini se, izostala su dva poznata redateljska imena, koja čuvaju svoje naslove za svjetske festivale.

U Areni će se za zlatne statue boriti 10 hrvatskih filmova u glavnom programu. Među njima je 7 svjetskih premijera i svake večeri u Areni imamo film koji je dosad nije bio viđen. Mislim da je važno sačuvati Arenu i Pulu kao mjesto prikazivanja premijernih naslova,  ističe umjetnički ravnatelj 65. PFF-a Zlatko Vidačković.

Festival otvara debitantski film Barbare Vekarić 'Aleksi', zatim su na rasporedu 'Dom' Darija Pleića, 'Lada Kamenski' Sare Hribar i Marka Šantića, 'Do kraja smrti' Anđela Jurkasa, 'Za dobra stara vremena' Eduarda Galića, omnibus 'Duboki rezovi' Filipa Peruzovića, Filipa Mojzeša i Dubravke Turić i 'Mali' Antonija Nuića.

Na programu, douše, nema najviše iščekivanih filmova Vrdoljaka i Bulajića. Negdje početkom godine smo bili sigurni da će biti prikazani na ovoj Puli, međutim nema ih jer filmovi nisu gotovi. To znači da ćemo ih imati sljedeće godine, Prema tome „okršaj Titana“ će se događati na sljedećoj Puli,  komentira ravnatelj HAVC-a Daniel Rafaelić.

Za nagrade konkuriraju još 'Egzorcizam', 'Comic Sans' i 'Osmi povjerenik', a novost su i dramske serije u Areni - nove sezone 'Novina' i 'Crno-bijelog svijeta'.

Festival traje dan duže, odnosno zadnja večer koja je posvećena djeci preseljena je sa subote, kada se dodjeljuju nagrade, na nedjelju,  otkriva ravnateljica Javne ustanove PFF-a Gordana Restović.

I ove godine, uz filmove pod zvijezdama, popratni program donosi 8 koncerata, izložbe, promocije knjiga – i to na 16 pulskih lokacija.