Led na Stradunu usred svibnja

Led na Stradunu usred svibnja! Nije riječ ni o kakvoj meteorološkoj senzaciji, već o zanimljivoj akciji konavoskog Agroturizma. U sklopu manifestacije 'Proljeće u Konavlima' prisjetili su se donošenja leda iz Konavala u grad, što se radilo u doba Dubrovačke republike.

S magarcem natovarenim ledom, Konavljani su stigli na Stradun pred iznenađene turiste.

Na Stradunu se predstavljamo sa konavoskim vinima ali na jedan poseban način evocirajući uspomenu na tradiciju dubrovačke republike kada su Dubrovčani i za najvećih ljetnih vrućina imali led koji je dolazio iz dubine  konavoske snježnice, rekao je Vlaho Mujo, Agroturizam Konavle.

U vrijeme Dubrovačke republike led se na planini Snježnici čuvao u posebnim spiljama takozvanim ledenicama. Na magarcima se donosio u grad i dubrovačkom plemstvu služio za rashlađivanje pića.

Ledom koji su donijeli na Stradun Konavljali su rashladili svoja vina. Vina 11 konavskih vinara, naravno rashlađena konavoskim ledom, ponuđena su gostima uz priču o staroj tradiciji  donošenja leda u grad. Pozivnica je to za sve njih da posjete Konavle i upoznaju bogatstvo i tradiciju toga kraja.