Međunarodni dan rijetke nasljedne bolesti Hereditarnog angioedema

Ljubičastim svjetlom na šibenskoj bolnici obilježen je Međunarodni dan rijetke nasljedne bolesti - Hereditarnog angioedema. Za život opasan poremećaj imuno-sistema izaziva naticanja svih dijelova tijela, a može izazvati i gušenje.

Hereditarni angioedem je rijetka nasljedna bolest koja prema procjenama pogađa između 10.000 i 50.000 stanovnika Europe, a uzrokuje je genski defekt. Bolest odlikuju epizode oticanja kože na različitim dijelovima tijela, najčešće područje šaka, stopala, lica, ali i oticanja u dišnim putovima i unutarnjim organima. Neliječeni angioedemi mogu trajati i do nekoliko dana te su izuzetno bolni, no danas postoje učinkoviti lijekovi koji skraćuju trajanje napadaja.

Prepoznavanje ove bolesti, kao i u slučaju mnogih drugih rijetkih bolesti, može biti teško i pacijenti godinama ostaju bez dijagnoze, osobito zbog sličnosti s alergijskim reakcijama. Stoga je važno podići svijest o ovoj bolesti u znanstvenoj i općoj javnosti.

Od sto pacijenata u Hrvatskoj, na šibenskom ih je području čak 15. Stoga je ondje stvoren svojevrstan centar za pomoć i liječenje: