Počeo je 4. Zagreb Book Festival

Kultura „selfieja“ i utjecaj tehnologije na društvo poznati te gostovanja slavne dječje književnice Julije Donaldson i portugalski pisac ovjenčan nagradom za književnost EU-a David Machado, samo su neki od naglasaka sinoć otvorenog Zagreb Book Festivala.

Živimo li danas u kulturi "selfieja" te koliko tehnologija utječe na svakodnevne navike pojedinca, ekonomiju, politiku, umjetnost i društvo u cjelini – pitanja su na koja ovih dana odgovaju domaći i svjetski književnici i publicisti okupljeni na još jednom zagrebačkom književnom festivalu.

Zapitamo li se po čemu se ovaj festival razlikuje od niza sličnih, nedvojbeno zaključujemo da ga izdvajaju iznimno zanimljive panel-diskusije na kojima svjetski i domaći intelektualci odgovaraju na goruća društvena pitanja.
Festival će do 27. svibnja u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) okupiti više od 80 domaćih i stranih autora u preko 30 događanja sa središnjom temom 'Selfie kultura: mit i stvarnost'.

Osim panela, na kojima će, među ostalima, sudjelovati jedan od najcitiranijih znanstvenika svijeta Igor Rudan, u Zagreb dolazi i poznati portugalski pisac David Machado, koji je za roman Prosječni indeks sreće primio uglednu nagradu Europske unije za književnost, te slavna dječja književnica Julija Donaldson.

Kako smo iskusniji, sve smo umješniji slušati publiku i ono što je bitno i onima koji vole knjigu i onima koji vole promišljati društvo, tako da se i ove godine ne bavimo isključivo književnošću radi književnosti, nego smatramo da je književnost ta koja prodire u naš život, najbolje ga opisuje, i vrlo često daje najbolje odgovore,  napominje koordinatorica programa Ivana Bodrožić.

Zagreb book festival izvrsno je osmišljen, ambiciozan i inkluzivan - tim ga je riječima međunarodni žiri Udruženja europskih festivala opisao - dodijelivši mu oznaku kvalitete koju dobivaju festivali koji se ističu iznimnom umjetničkom kvalitetom te velikim utjecajem na zajednicu.