Međunarodni dan biološke raznolikosti

Danas je Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj.

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibanj Međunarodnim danom biološke raznolikosti kako bi utjecali na povećanje svijesti o važnosti biološke raznolikosti u održivom razvoju i skrenuli pozornost na njezino očuvanje.

Republika Hrvatska se 2003. godine pridružila globalnim nastojanjima za očuvanjem biološke raznolikosti i unapređenjem zaštite prirode, kada je Hrvatski sabor 22. svibnja proglasio Danom zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, istaknuli su u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

U Ministarstvu naglašavaju kako je Hrvatska po biološkoj raznolikosti jedna od najbogatijih zemalja u Europi. Velika raznolikost kopnenih, morskih i podzemnih staništa rezultirala je bogatstvom vrsta i podvrsta čiji se broj kreće između 50 i 100 tisuća.

Krajobrazna i biološka raznolikost Hrvatske ogleda se i u činjenici da je trećina našeg teritorija dio ekološke mreže Natura 2000 te u 408 zaštićenih područja od kojih su najljepša i najvrjednija zaštićena u osam nacionalnih parkova i 11 parkova prirode.

WWF: Svake dvije minute ugiba jedan dupin ili kit

U povodu Međunarodnog dana biološke raznolikosti, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) je objavila Izvješće izrađeno u suradnji s Konvencijom o migracijskim vrstama, koje otkriva velike izazove s kojima se bore znanstvenici i stručnjaci kako bi smanjili prilov i zajamčili opstanak dupina i kitova. Izvješće ističe potrebu za povećanjem pritiska javnosti na donositelje odluka i ribarsku industriju, da zaštite dupine i kitove za naraštaje koji dolaze, ističu u WWF-u. Kažu kako su zbog velikog prilova u ribarstvima diljem svijeta, ugrožene "najpopularnije" morske vrste.

Dupini i kitovi fascinantne su životinje koje neprestano pobuđuju maštu ljudi, čemu svjedoči sve veći broj turista koji dolaze na more s ciljem promatranja tih veličanstvenih stvorenja. Oni su među najinteligentnijim životinjama na našem planetu i imaju ključnu ulogu u održavanju zdravlja morskih ekosustava, a time i ljudskog zdravlja. Unatoč tome, zbog velikog prilova u ribarstvima diljem svijeta, svake dvije minute strada dupin ili kit, ističu u WWF-u.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovali su Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra za zaštitu prirode i Zrinka Domazetović, voditeljica službe za bioraznolikost MZOE.