Znaju li oboljeli od dijabetesa svoja prava

Prema zadnjim podacima iz zdravstvenih sustava i Registra CroDiab godišnje se registrira od 25.000- 30.000 novih osoba sa dijabetesom u RH, što je dnevno oko 82 osobe, odnosno 2.400 novih osoba mjesečno.

Kampanjojm "Za život s manje boli" dijabetičke udruge u Hrvatskoj uspjele su izboriti aparatiće i senzore za kontinuirano mjerenje šećera za određene skupine pacijenata putem HZZO-a.

Dostupnost novih pomagala putem potvrde na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja očekuje se od 1. lipnja 2018. godine.

O problemima i administrativnim ograničenjima s kojima je suočavaju oboljeli od dijabetesa govorili su u rubrici Imam problem prof. dr. Lea Smirčić Duvnjak, predstojnica referentnog centra za dijabetes Vuk Vrhovac, Zagreb, Davor     Skeledžija, koordinator inicijative  „Za život s manje boli" i Davor Bučević, član izvršnog odbora Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.


U Hrvatskoj je 2016. potrošeno oko  4.5 milijarde kn iz proračuna hrvatskog zdravstvenog sustava na liječenje komplikacija dijabetesa. Jedan od načina prevencije i u štede je ulaganje u dobru regulaciju bolesti.

Obitelj Ropar iz Karlovca, čini sve kako bi život njihove 17-godišnje kćeri bio što kvalitetniji i bezbolniji, no kao i mnogi oboljeli od dijabetesa, nailaze na brojne zapreke i nelogičnosti sustava. Priču donosi novinarka Mirela Micek.