Hlebine - čudo od sela

Hlebine pokraj Koprivnice, neobično su selo. Svjetski poznato. U njemu je Galerija naivne umjetnosti koja čuva i prezentira najvažnija djela tzv. Hlebinske škole naivnog slikarstva i kiparstva.

Galerija je izgrađena 1968. prema projektu uglednog hrvatskog arhitekta Miroslava Begovića i djeluje pod upravom Muzeja grada Koprivnice.

U povodu pola stoljeća rada galerija je priredila izložbu djela, oca i sina, Ivana i Josipa Generalića pod nazivom „Borba titana".

Na neki način smo ih ovdje sučelili nakon dugog vremena u Hlebinama i doživjeli su jedna sraz, ali mislim da se se uspješno pomirili kao i u stvarnom životu tako i u ovoj našoj izložbi su doživjeli jedno pomirenje i u stvari dokazali da se radi o dva jednako vrijedna slikara, dvije jednakovrijedne, inovativne i jedinstvene osobnosti, kaže autorica izložbe Helena Kušenić.

Jedinstvena je i prigoda za susret s ovim djelima, jer ona dolaze iz privatne kolekcije nasljednika, Gorana Generalića.

U početku sam imao namjeru baviti se slikarstvom i imao sam i izložbe i krenuo sam i tim putem, međutim treći Generalić bi bio ipak previše, tako da sam otišao u neke druge vode i danas koliko mogu promoviram svoju obitelj, odnosno nasljeđe svojih djeda i oca, izjavio je vlasnik zbirke Goran Generalić.

Fenomen naivnih slikara iz Hlebina nastao je 30-tih godina 20. stoljeća pod utjecajem Krste Hegedušića i umjetničke grupe Zemlja te u svojim počecima nije bio samo umjetnički.

U Galeriji naivne umjetnosti imaju velike planove, obnovu i  proširenje sadržaja, a već ovoga lipnja organizirat će treći kamp za djecu: KUL Hlebine.

Helena Kušenić: Kamp KUL Hlebine - Kultura, umjetnost, logorovanje pokrenut je prije 3 godine. Kamp je namjenjen djeci od 8 do 12 godina koja se prijavljuju putem javnog poziva i ovdje borave u šatorima tijekom 3 dana s naglaskom učenja slikarstva na staklu i upoznavanja života sela koje je tu umjetnost iznjedrio i ustvari povratak života s prirodom.

Iz Hlebina ne smijete otići da ne posjetite i obiteljsko imanje Generalića, izložbeno - prodajnu galeriju te atelje Generalića.  Tu je i rodna kuća pokretača naive Krste Hegedušića. U njoj danas djeluje dječji vrtić Leptirić. Dočekali su našu ekipu pjesmom, jer djeca ovdje od malih nogu uče o slavnoj prošlosti svoga sela, pa doista možemo reći da za Hlebine -  nema zime.