Lošinjski književni festival okrenut mladima

Jedna od temeljnih misija Lošinjskog književnog festivala stvaranje je i odgajanje publike, pri čemu su mladi na prvome mjestu.

Književnici Zoran Ferić, Branko Čegec, Miroslav Mićanović i Senko Karuza u Mali Lošinj stigli su u suradnji s riječkim festivalom Vrisak. Zajedno s profesorima otvorili smo školu piscima i na taj način pokušali među učenicima pobuditi znatiželju da kroz taj kontakt požele nešto više pročitati ili prisustvovati nekoj književnoj večeri,  napominje organizatorica Lošinjskog književnog festivala Branka Džebić.

Unatoč današnjoj općoj dostupnosti informacija, osobni susret s autorima za učenike je ipak nešto posebno. Na drugačiji način su nam pokušali objasniti zašto je nešto važno pročitati. I to je bilo jako dobro,  komentira učenica Marina Jovanović.

Već dugi niz godina dolaze nam i glumci i književnici. Bila je, doduše, i jedna pauza, no rado su se odazvali ovom razgovoru,  ističe profesorica u Srednjoj školi Ambroza Haračića Mirjana Čović.

Upravo je ulazak u škole ključna stvar jer, ako se sjetimo našega djetinjstva, znamo da smo se susretali s piscima u školi i nešto bismo od njih naučili. Nešto bismo zapamtili što će nam kasnije biti važno,  prisjeća se predsjednik Hrvatskog društva pisaca Zoran Ferić.

A najvažnije je da velika akcija nazvana Lošinj čita! očito uspješno spaja književnike te njihovu staru i novu publiku.