Hoće li nova kazališna sezona zagrebačkog HNK nadmašiti prošlu?

Predstave koje zagrebački HNK prikazuje posljednjih sezona imaju zadaću reći nešto posebno o ovome trenutku te pozivati publiku na komentare i sudjelovanje. Osjećamo nasilje svijeta i kazalište mora na njega odgovoriti, postati demokratski forum – poručuje vodstvo HNK-a.

Na predstavljanju iduće kazališne sezone zagrebačkog HNK-a najavljena ja nova suradnja: prvi put na daskama tog kazališta postavlja se drama Mire Gavrana "Svaki tvoj rođendan", koju će režirati Rene Medvešek.

Vjerujem da će to biti jedna jako lijepa predstava koja će na sugestivan način ponuditi sukus suvremenog života i međuljudskih odnosa,  kaže književnik Miro Gavran.

Među šest dramskih premijera tu su još "Mačka na vrućem limenom krovu", u režiji Paola Magellija. Bobo Jelčić postavit će Čehovljeve "Tri sestre". Vidjet ćemo i Žižekovu "Antigonu" u režiji Angele Richter te zanimljivu međunarodnu koprodukciju Falka Richtera.

Očekuje nas jedan veliki posao koji već ovih dana kreće s probama predstave „Glumica“ Pascala Ramberta koji je autor teksta i redatelj. On je veliko ime i zadnjih deset godina je prisutan na svim svjetskim pozornicama. Taj tekst posveta je našoj umjetnosti, a naslovnu će ulogu tumačiti Alma Pricanajavljuje ravnatelj Drame HNK Zagreb Ivica Buljan.

Nacionalni operni prvak Tomislav Mužek kratkim je nastupom najavio je novu opernu sezonu, koju će otvoriti Mozartova „Čarobna frula“, u režiji Krešimira Dolenčića. Slijede Verdijev „Trubadur“ te Rossinijeva „Žena s jezera“, s kojom se u HNK vraća Max Emanuel Cenčić.

Naš proslavljeni kontra-tenor pjeva glavnu ulogu Malcolma – i to je prvi put da muškarac pjeva tu ulogu, koju inače tumače mezzosoprani. Cenčić će tu operu i režirati,  ističe ravnatelj Opere HNK Zagreb Nikša Bareza.

Velika imena viđat ćemo i u Baletu. Među njima su češki koreograf te bivši prvak hamburškog Baleta Jiri Bubeniček koji otvrara sezonu "Metropolisom". Na baletnoj sceni zaživjet će i "Opasne veze" u koreografiji i režiji Giorgia Madie, a publika će moći vidjeti i dvije koreografije jednog od najvećih autora suvremenog plesa Angelina Preljocaja.

Uz popularne reprizne naslove, izvrstan HNK-ov baletni ansambl pred novim je izazovima. Ja sam samo jedan mali ravnatelj koji prati i pomaže maksimalno, međutim, oni su ti akteri na sceni koji ostvaruju velike ciljeve i ja im na tome zahvaljujem i izrazito sam ponosan,  poručuje ravnatelj Baleta HNK Zagreb Leonardo Jakovina.

Ponos ne skriva ni intendantica zagrebačkog HNK-a Dubravka Vrgoč, posebno sezonom koja je pri kraju: U prva tri mjeseca popunjenost Drame i Baleta 96 posto, a Opere 87 posto. To je maksimum koji nisam sigurna da možemo obećati i za iduću sezonu, ali ćemo se apsolutno nadati.

Isto tako se se u HNK-u nadaju što hitnijem rješavanju pitanja druge scene bez koje će ovakav program biti nemoguće realizirati. Zagrebački HNK ima samo jednu scenu koju dijele tri ansambla i jednu veliku pokusnu dvoranu koju se, zapravo, ne bih usudila nazvati velikom jer u nju ne mogu stati zajedno zbor i orkestar,  rekla je intendantica Vrgoč.

Vrgoč je ponovno apelirala na "političare i osnivače HNK-a da omoguće da HNK dobije još jednu scenu koju bismo nazvali drugom scenom HNK i na kojoj bi radili dramske i manje operne te baletne predstave".

Intendantica je podsjetila kako je bilo najavljeno da će ona biti u aneksu Nacionalne i sveučilišne knjižnice, da se o tome i razgovaralo, a Vrgoč se nada da će se pronaći neko rješenje.