Praizvedba Koncerta za orgulje i orkestar u Majstorskom ciklusu

Pretposljednji koncert Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT) iz Majstorskoga ciklusa održat će se danas, 24. svibnja u 19.30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Ovosezonski rezidencijalni skladatelj Silvio Foretić za ovu prigodu skladao je novo djelo, Koncert za orgulje i orkestar.

Silvio Foretić, l´enfant terrible hrvatske glazbe, provokativan, humoran, zaigran i svoj, za Simfonijski orkestar HRT-a i orguljaša Pavla Mašića napisao je Koncert za orgulje i orkestar. To je delikatan sastav… zato što je teško uskladiti njihove dinamike, jedni pokriju druge, na račun drugih, ali baš me to i zanimalo. Foretić, poznat kao skladatelj koji je među prvima u Hrvatskoj 60-ih godina prošloga stoljeća prihvatio avangardne glazbene izričaje, izvodio sam svoja djela, davao im nekonvencionalne nazive poput Koncerta za rog i svijeću, čini se da je u novoj skladbi primirio nerv i pomirio glazbe minulih stoljeća.

Koncert za orgulje i orkestar u tri stavka posvećen je Pavlu Mašiću, Porinom ovjenčanom orguljašu, poznatom po izvedbama Bachovih djela. On je sa skladateljem surađivao na partituri. Ono što sam prvo zamijetio kada sam dobio partituru je taj citat BACH, iz prezimena, to je inspiracija bila mnogim skladateljima, čak i samom Bachu i nekako svatko čuje nešto drugo, a Foretić je u ovom koncertu čuo dosta raznih kombinacija. Imate trenutke koji su inspirirani klasičnim skladateljima, ali revijalnom glazbom, nekakvim momentima koji nalikuju jazz improvizacijama,  kazao je Mašić.

Foretićevoj skladbi prethodit će imfonijska pjesma Noć na pustoj gori, Modesta Petroviča Musorgskog. Maestro Mladen Tarbuk, pod čijim vodstvom će biti izveden večerašnji koncert ističe da je Musorgski grub, sirov, agresivan dakle, rokerska glazba, a Foretić je mellow jazz, mekano, umilno, s puno preljeva boje, ovako meditativan. Fino povezan između zvuka orgulja i zvuka orkestra.  Drugi dio koncerta Simfonijski orkestar HRT-a ispunit će plesnim ritmovima: Suitom u klasičnom stilu  Frana Lhotke i Valcerom  Mauricea Ravela.

Izravni prijenos koncerta, urednice Tatjane Čunko, može se pratiti na Trećem programu Hrvatskoga radija (HRT – HR3), a i putem mobilnih uređaja, tableta i računala pomoću multimedijske usluge HRTi.