Za 90. rođendan Ivica Antolčić objavio grafičku mapu

Ivica Antolčić Izlagao je na mnogim izložbama u zemlji i inozemstvu, a svoju novu grafičku mapu 'Komarevo' – nazvanu po mjestu u kojem je rođen 15. svibnja 1928.

Kipar, grafičar, scenograf, slikar, a prije svega ilustrator toliko knjiga da ih je nemoguće nabrojiti, kao ni sva najveća hrvatska i svjetska priznanja, Ivica Antolčić cijeli je taj sjajni umjetnički put začeo u Komarevu, njegovu bajkovitom i tradicijom bogatom rodnom mjestu, odakle i crpi sve motive predstavljene i u grafičkoj mapi.

Moje Komarevo je bilo mjesto predivnih događaja, ne samo u djetinjstvu. Mi moramo imati neko uporište, moramo imati ono mjesto odakle krećeš i na neki način to nosiš kao likovni znak cijelog života,  napominje Antolčić.

Nema dvojbe da je Komarevo 'genius loci' - ishodište i izvorište Antolčićevog likovnog svijeta koji je on na jedan individualizirani način otkrio svima nama,  komentira likovni publicist i izdavač mape Boris Vrga.

Povjesničarka umjetnosti Branka Hlavnjak ističe da je Antolčić skupljao "ficleke" koji su vezani za Komarevo: On je to gledao ikonografski, dakle tražio je plot, lonac, kokoši - sličice koje karakteriziraju to selo, ističe Branka Hlevnjak.

Svi su crteži u novoj grafičkoj mapi Ivana Antolčića crno-bijeli, no svi motivi - od životinja do tradicijskih predmeta - zrače iznimnom toplinom jer takva su slikovna sjećanja vlastitog djetinjstva koje je ugradio u ljepotu svojih ilustracija.