Frankopani u glazbi i gozbi promoviraju rutu Putovima Frankopana

Arheološki muzej u Zagrebu i Primorsko-goranska županija večeras u Galeriji AMZ uz otvorenje izložbe Frankopani u glazbi i gozbi, promoviraju projekt Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana.

Kulturno-turistička ruta "Putovima Frankopana" inspirirana je ostavštinom slavne hrvatske obitelji Frankopan koja je od početka 12. do druge polovice 17. stoljeća na području Primorsko-goranske županije ostavila brojna svjedočanstva svoga utjecaja i moći. Primorsko-goranska županija pokrenula je projekt  s ciljem obnove, očuvanja, zaštite i održivog korištenja frankopanske materijalne i nematerijalne baštine. Projekt je vrijedan 64 milijuna kuna, od čega je 43,7 milijuna bespovratnih sredstava Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.


Kulturna ruta obuhvaća 17 kaštela i dvoraca (Gradec, Krk, Nova Kraljevica, Stari grad Zrinskih u Kraljevici, Grobnik, Trsat, Bakar, Drivenik, Grižane, Bribir, Novi Vinodolski, Hreljin, Ledenice, Čabar, Severin na Kupi, Brod na Kupi i Stara Sušica) te tri sakralna kompleksa (Franjevački samostan na Košljunu, Pavlinski samostan u Crikvenici i manastir Gomirje). Svaki od njih  čuva  poneku  priču o životu Frankopana, njihovoj ljubavi, strasti, zavjerama intrigama, vjeri i moći.

Projekt će prezentirati pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Valerij Jurešić, uz prezentaciju projekta te autentični frankopanski glazbeni i gastronomski program. U okviru prezentacije bit će prikazan animirani film Upoznajmo Frankopane izrađen u okviru projekta, kojeg su Jurešić i Irena Grdinić, savjetnica za odnose s javnošću i EU programe i voditeljica tima za razvoj proizvoda i promociju projekta, predstavili gledateljima Dobrog jutra. Izložba će biti otvorena do 22. lipnja 2018. godine.