Što su stariji, to su bolji i cjenjeniji

Za njih se može reći, što su stariji, to su bolji i cjenjeniji. Riječ je, naravno, o starim automobilima - oldtajmerima. A nedavno oje držan 21. susret oldtajmera u Samoboru.

Pokušavamo održati tradiciju da taj međunarodni susret stvarno bude međunarodni susret. Mi smo iz Samobora pokraj Zagreba. Zagreb ima najstariji Olt timer klub u državi. Pokušavamo slijediti to, pokazati narodu i nama tu koji smo prisutni da ljubav prema starodobnim vozilima ne gasne, kazao je Branislav Pazman, potpredsjednik Oldtimer kluba Samobor.

Da ta ljubav doista ne gasne, pokazali su pomnom dotjeranošću svojih limenih ljubimaca koji ostavljaju dojam kao da su upravo izišli iz tvornice, a ne da su dobro očuvana gospoda u poodmaklim godinama.

Mogli su se vidjeti stari, restaurirani automobili i iz susjednih zemalja. U nas ih je od 3 do 4 tisuće, rekao nam je ravnatelj Hrvatskog saveza povijesnih starodobnih automobila Mladen Veršić: Savez radi i trudi se da se ujednači ta praksa što se tiče ocjenjivanja vozila. Na putu smo učlanjivanja u svjetsku organizaciju FIV-u koja objedinjuje nacionalne saveze Europe odnosno svjetskih država. Uglavnom koordiniramo i nastojimo stručnošću našeg kadra obnavljati vozila kako to zahtijevaju pravila te međunarodne organizacije FIV-e i kako to zahtijevaju pravila struke.

Na ovakvim se susretima razmjenjuju dragocjena iskustva zaljubljenika u ove prekrasne ljepotanje do čijih djelova se i ne dolazi tako lako a s kojim bi  svatko od nas poželio odvesti se - nije važno gdje.