Simfonija željeznog bata

Izložba "Simfonija željeznog bata" akademskog slikara Mladena Mikulina u slavonskobrodskom Likovnom salonu "Vladimir Becić" još jednom pokazuje autorovu fascinaciju velikim željeznim skulpturama, od kojih neke danas imaju kultni status.

Najviše pažnje zaokupila je Mikulinova posmrtna maska pjevača legendarnih The Doorsa Jima Morrisona, koju želi postaviti na njegov nadgrobni spomenik u Parizu, a tu su i druge antologijske skulpture: "Dali", "Balerina", "Sakralno oko", "Sokol"…

Od mladosti se bavim metalom. Odmah mi je bilo jasno što me čeka: to je naporan rad, no takva rješenja ne mogu dobiti u drugim materijalima,  ističe Mikulin.

Željezo kao hladan materijal koji pruža znatan otpor nije za svačiju ruku. Ipak, tko ga uspije ukrotiti, biva višestruko nagrađen.

Mikulinove realizacije su sjajne: one su istovremeno i hladne i tople – hladne zbog materijala u kojem nastaju, a tople jer kroz radove progovara umjetnikov duh,  napominje autor postava izložbe Branimir Pešut.

Poglede Brođana svojom veličinom privukle su i na ulazu postavljene skulpture "Krleža" i "Golubica".

Mladen Mikulin dobitnik je više nagrada i priznanja, a kao najmlađi kipar bio je uvršten u veliku izložbu "Tisuću godina hrvatskog kiparstva". Na rodnoj kući Dragutina Tadijanovića postavljena je njegova spomen-ploča s portretom našeg akademika.

Izložba „Simfonija željeznog bata“ otvorena je u povodu Dana grada i Međunarodnog dana muzeja, a može se razgledati do 1. rujna.