Student ADU-a radi fotografski esej o važnosti skloništa za nezbrinute životinje

Kako izgleda boravak psa u Skloništu za nezbrinute životinje Grada Zagreba – od njegova zbrinjavanja do udomljenja, analognim će fotografijama razotkriti student Akademije dramske umjetnosti Davor Zupičić.

Projekt je to nastao iz nastavnog zadatka – izraditi fotografski esej o temi po želji. Mladi talentirani fotograf za temu je izabrao odnos prema životinjama i odlučio istražiti važnost uređenih gradskih skloništa za životinje.

U pripremi projekta otkrio sam da mnogi gradovi nisu spremni za primjenu Zakona o zaštiti životinja, a posebno je osjetljiv problem neuređenih skloništa za nezbrinute životinje. U svakom je gradu drugačija slika – od gradova gdje skloništa ne postoje do onih gdje su uvjeti takvi da psi jedu jedni druge. Mediji reportažnim fotografijama prikazuju stanje u tim gradovima, a ja sam fotografskim esejom htio prikazati dobar primjer – onaj Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu, kazao je Davor Zupičić.

Iako bi uz pomoć digitalnog fotoaparata lakše mogao nadzirati snimanje, odlučio se za korištenje 35-milimetarskog filma.

Tijekom fotografiranja digitalnim fotoaparatom stalno gledate fotografiju, kritizirate se i ispravljate, dok na filmu morate čekati rezultate nekoliko sati ili čak dana. Zato ste tijekom fotografiranja u potpunosti posvećeni trenutku, barem ja. Digitalnu fotografiju zbog toga stavljam na drugo mjesto, kazao je Zupičić.

Za potrošni materijal i izradu fotografija za izložbu potrebno mu je 6300 kuna, a većinu je već skupio putem crowdfunding kampanje na platformi Indiegogo. Kako bi uspješno dovršio projekt, u idućih deset dana treba skupiti još 40 posto sredstava. Nada se da će mu u tome pomoći zaljubljenici u životinje i fotografije.

Sreću s projektom poželio mu je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba čija je sastavnica Sklonište u Dumovcu. Cijela je Ustanova otvorena za suradnju s mladim i nadarenim ljudima, pogotovo onima koji svojim radom žele utjecati na pozitivne promjene. Posebni senzibilitet pritom imamo za projekte vezane uz zaštitu životinja, kazao je Skok.

Zupičićevi radovi iz Dumovca bit će postavljeni na izložbi studenata snimanja na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti na jesen.