Jagode u službi zdravlja i ljepote

Sezona je jednog od mnogima omiljenog bobičastog voća – jagoda. Osim što su izvrsnog okusa i oku ugodne, iznimno su zdrave i mogu spriječiti nastanak brojnih bolesti.

Jagode su bogate C i A vitaminima, folnom kiselinom i vlaknima, a osim toga su i niskokalorične, što ih čini prvim izborom osoba na nekom od dijetnih režima prehrane. Kao i svo bobičasto voće, bogate su također elaginskom kiselinom koja ima protuupalno djelovanje, a povezuje ju se i s prevencijom karcinoma.

Jagode su jedna od četiri namirnica koje imaju najveću količinu antioksidansa. Jako su poželjne upravo iz tog razloga jer antioksidansi djeluju na te slobodne radikale u našem tijelu i one ih anuliraju tj. ubijaju te slobodne radikale, kaže nutricionistica Alma Bunić.

Antioksidasi imaju pozitivan učinak na neurodegenerativne bolesti poput Alzheimerove jer sprječavaju prerano starenje moždanih stanica, a također se spominju u prevenciji očnih bolesti. Dobre su i za kožu zbog vitamina C koji djeluje na pojačano sintetiziranje kolagena u tijelu. Osim samih bobica, može se konzumirati i čaj od lišća jagode.

Pozitivno utječu na trombocite i lipopreteine zbog čega sudjeluju u prevenciji srčanih bolesti. S druge strane, mnogi nažalost nisu u mogućnosti uživati u ovom voću jer jagode su i visokoalergena namirnica.

Optimalna količina jagoda za pojesti je jedna zdjelica dnevno, što znači desetak bobica. Prije konzumacije treba ih oprati pod mlazom vode.

Ekološke ili organske jagode možete prepoznati po tome što su jače boje, te intenzivnijeg mirisa i okusa. Jagode špricane pesticidima i herbicidima osiromašene su nutritivnim vrijednostima, a te tvari djeluju toksično na ljudski organizam.