Vukovar: Otvoren stalni postav "Muzej Vukovara u progonstvu"

Otvaranjem stalnog postava Muzej Vukovara u progonstvu čija Zbirka sadrži oko 1.700 umjetničkih dijela, u Gradskom muzeju Vukovar obilježena je 70. godišnjica otvaranja prvog stalnog postava i 20. godišnjica povratka u Vukovar nakon godina progonstva u Domovinskom ratu.

Stalni postav Muzej Vukovara u progonstvu otvorila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a time je označen i završetak prezentacije muzejskih zbirki Gradskog muzeja Vukovar u sklopu projekta Vlade RH i Razvojne banke Vijeća Europe kojeg pod nazivom Obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok Vukovar Vučedol provodi Ministarstvo kulture.

Riječ je o stalnom postavu u Dvorcu Eltz čije su dvije faze realizirane tijekom 2013. i 2014. godine te stalnom postavu Zbirke Bauer, otvorenom 2017. godine.

Ovo je veliki dan iz više razloga. U trenutku kada je Zbirka stvarana nastajala je kao iskaz velike solidarnosti umjetnika i svaka umjetnina koja je dana Zbirci dana je s vjerom u povratak u Vukovar. U širem smislu mi zapravo zaokružujemo projekt "Ilok-Vukovar-Vučedol" kojim su Vlada i Ministarstvo kulture pokazali kako vjeruju da i kultura i prezentacija, čuvanje i obnova kulturne baštine mogu pridonijeti povratku života i razvoju ovog dijela Hrvatske, rekla je Nina Obuljen Koržinek.

Odgovarajući na upite novinara o sudbini u Domovinskom ratu nestalih umjetnina i njihovom povratu, ministrica Obuljen Koržinek je rekla kako je od oko 30.000 umjetnina nestalih tijekom Domovinskog rata dosad vraćeno oko 29.000.
Dakle, ostalo je nešto više od 1.000 umjetnina, a riječ je uglavnom o umjetninama koje pripadaju pravoslavnim crkvama i manastirima u Hrvatskoj i one se sukcesivno vraćaju. Kada je riječ o onome što je nestalo i nije evidentirano, više ne računamo na mogućnost povrata kroz modalitete međudržavne suradnje već su te umjetnine predmet istrage i potrage Interpola, rekla je.

Formiranje muzejske zbirke vukovarskog Gradskog muzeja u progonstvu, u kojoj je danas oko 1.700 umjetnina, inicirao je 1992.  tadašnji ministar kulture Božo Biškupić, a ideji su se pridružili brojni hrvatski umjetnici kao i umjetnici iz Italije, Austrije, Njemačke, Poljske, Francuske i drugih zemalja, podsjetila je Branka Šulc, nekadašnja ravnateljica Muzejsko dokumentacijskog centra pri kojemu je djelovao Gradski muzej Vukovara u progonstvu. Kako je istaknula samo tijekom 1992. i 1993. godine prikupljeno više od 500 umjetnina hrvatskih umjetnika.