U zagrebačkom HNK-u gostovala nobelovka Herta Müller

Daleko od nasilja, prosvjeda i kazališnih provokacija, na daskama zagrebačkog HNK nesvakidašnja senzacija za književne sladokusce: na programu Filozofskog teatra Srećko Horvat sinoć je ugostio veliku književnicu, nobelovku Hertu Müller.

Herta Müller samozatajna je, izbjegava medije i intervjue pa je ovo gostovanje ujedno rijetka prilika da je njezini čitatelji čuju. No, gospođa Müller vrlo je angažirana, i mnogo provokativnija od Olivera Frljića; oštra kritičarka totalitarističkih režima, političke represije i korupcije.

U Zagrebu je bila posljednji put prije 15 godina, a njezini romani "Da mi je danas bilo ne susresti sebe", "Remen, prozor, orah i uže" i "Ljuljačka daha" objavljeni su i kod nas. 

Ne možete zabraniti ljudima osjećaje, a ružna iskustva su loša upravo zbog toga jer imate vrlo bolne razarajuće osjećaje koji se nakon takvih stvari iskazuju. Ako je čovjek pisac onda to radi koristeći jezik,  poručila je Herta Müller.

O svim ružnim povijesnim, ali i osobnim katastrofama stvarali smo umjetnost: u glazbi, likovnoj umjetnosti, književnosti, kazalištu - to je već stoljećima tako i neće se promijeniti,  nastavila je Müller i dodala: Osjećaji i njihovo iskazivanje su nužnost, to je ono što nas čini humanima.

Ako čovjek ne pokazuje osjećaje to je nehumano, kao i njihovo zabranjivanje. Nakon svake diktature, ona se pojavljuje kao katastrofa i tema u raznim društvenim područjima i dugo se o tome piše, traje nekoliko generacija ne samo u onoj koja je to doživjela, nego i kod njihove djece, jer se osjećaji prenose što se teško može racionalno objasniti. Utoliko mislim da ne možemo to sve prozreti, tada bismo bili monstrumi. I zato ne možemo prozreti ni stanje vlastite psihe,  zaključila je književnica Herta Müller.