Za kraj sezone Drame splitskog HNK-a - Kroćenje goropadnice

Shakespeareovo 'Kroćenje goropadnice', čiju adaptaciju potpisuje Ivan Plazibat, posljednja je ovosezonska premijera Drame splitskog HNK.

Iako je premijerna izvedba ispraćena dugotrajnim pljeskom, oni koji vole klasična uprizorenja najslavnijeg i najizvođenijeg svjetskog dramatičara reći će da to nije Shakespeare.

Dvije sestre, goropadnica Katarina i slatkica Bianca, izložene su pogledima u nasilnom muškom svijetu. Ljubav za koju se natječu njihovi prosci samo je izlika za proračunate novčane transakcije njihova oca Baptista.

Koliko smo danas spremni platiti za vlastitu slobodu? Suvremena adaptacija Shakespeareova djela govori o toj slobodi kao o neukroćenim predjelima divljine, ulice, grada.

Ja kao profesorica engleskog jezika dobro poznajem Shakespeareovu književnost, ali ne znam kako će to prihvatiti obični ljudi,  komentirala je jedna od gledateljica.

Premijera, kakvu splitska publika nije imala priliku vidjeti do sada, ispraćena je gromoglasnim pljeskom. Shakespeareovi motivi odnosa između spolova te kupnja i prodaja u bračnim odnosima aktualni su i danas.

Predstava postavlja pitanje posjedovanja druge osobe i konačno pitanje - tko koga kroti i pod kojim uvjetima,  istaknuo je intendant splitskoga HNK-a Goran Golovko.

Unijeli smo neku energiju ovog grada, ove države i ovih mladih koje srećemo svaki dan,  napomenula je glumica Katarina Romac, a njezin partner Goran Marković je dodao: Ako je tko divlji, onda je to Split i zato zaslužuje ovakvu predstavu.

Na velikoj sceni splitskog teatra „Kroćenje goropadnice" reprizno će se izvesti još šest puta tijekom svibnja i lipnja.