Alkohol i mobiteli - glavni opasnosti na cesti

Broj smrtno stradalih u prometu u Europi se prepolovio, a slično je i u Hrvatskoj. Međutim, javnost uvijek zgroze nesreće poput one koja se dogodila koncem svibnja  na cesti D30, tzv. istočnoj velikogoričkoj obilaznici, na križanju s Avenijom Pape Ivana Pavla II., sa smrtnim posljedicama, pa se iznova otvore pitanja o sigurnosti na cestama. Uz brzinu, najčešći su razlozi prometnig nesreća alkohol i korištenje mobitela te loša prometna infrastruktura.


O opasnostima na cesti u rubrici Imam problem govorili su doc. dr. sc. Marko Ševrović, Fakultet prometnih znanosti, Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a i Antun Vonić, voditelj službe inspekcije cesta pri Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture.

Kad se dogodi neka prometna nesreća najčešće se svi fokusiramo na vozača jer statistike govore da su vozači najčešći uzročnici prometne nesreće. Međutim, tu uvijek treba sagledati i infrastrukturu. Mještani Petina i Selnice Ščitarjevske već mesecima upozoravaju na prometne probleme na jednoj od velokogoričkih zaobilaznica. S njima je bila i novinarka Mirela Micek.