Službeni izlaz Snježane Banović

Snježana Banović, uspješna hrvatska kazališna redateljica, već se okušala i kao autorica knjiga o kazalištu. Uz dvije koje je do sada napisala, predstavila je i treću - znakovita naslova "Službeni izlaz".

Od ignoriranja, preko ismijavanja do obračunavanja - sve je te faze, kako sama autorica kaže, prošla i preživjela. Cijelo je to vrijeme vrijedno i predano, znalački i beskompromisno bilježila patološka stanja našega teatra, kulture i društva.

"Službeni izlaz" bavi se ponajviše Hrvatskim narodnim kazalištem, našim velikanima poput Vladimira Habuneka, Branka Gavelle ili Marijana Matkovića, ali i svima onima koji nepozvani nerijetko kroje kazališnu sudbinu, a zovu se političari.

Prevelika je politizacija i miješanje stranačkih, interesnih, socijalnih, pa i braniteljskih politika u kulturnu. Sve to ometa kulturu i kazalište da postigne autonomiju koja vodi prema misli da je promjena jedino što je nužno,  napominje Snježana Banović.

Iako je autorica tumačeći višeznačnost naslova rekla da je ova knjiga i njezin izlaz iz ovakvih tema i kontinuiranog praćenja, ipak se treba nadati da izaći samo znači otvoriti neka druga vrata