Spilja Vindija - naša prošlost i budućnost

Špilja Vindija, u općini Donja Voća, bio je posljednji dom neandertalaca u Europi. Kako bi se skrenula pozornost na paleontološki spomenik prirode, na ulazu u jedinstvenu špilju - održana je manifestacija pod nazviom "Spilja Vindija - naša prošlost i budućnost".

Vodeći svjetski spomenik prirodne i kulturne baštine - skriven je u šumi u Rijeci Voćanskoj. Nakon strmog i kratkog uspona kroz šumu, slijedi nagrada - špilja Vindija - jedinstveni prostor u kojem su prije 35 tisuća godina živjeli posljednji europski neandertalci.

Okupljanje zajednice, dolazak lovaca s lovinom i druženje uprizorenje je "Jedne obične priče nastale prije svih priča". Dio je to manifestacije pokrenute prije 5 godina kad se obilježavalo pola stoljeća proglašenja Vindije paleontološkim spomenikom prirode.

U znanstveno dokazanu priču o neandertalcima upletena je i legenda o vilama - nekoć čvrsto ukorijenjena u voćanskom kraju. Vile su u naše krajeve stigle iz daleka. One su se nastanile u špilji. Od početak nisu bile dobrodošle, ljudi su ih se bojali pa su im poklanjali darove da budu dobre, da donesu puno ploda. Ali, nakon nekog vremena su se vile pripitomile sa neandrtalcima pa su sklopile dobra prijateljstva, ispričala je Melanija Hrgarek.

Prema posljednjim znanstvenim otkrićima - nije moderan čovjek uništio neandertalce, već su se oni izmiješali s ljudima te je navodno u svakome od nas 1 do 4 posto neandertalskih gena. Pa se domaći šale: U muškarcima ima neandrtalaca, u curama ima gen vile.

Veliko zanimanje za događaj i samu špilju Vindiju dokaz je potencijala nalaza zanimljivog još grofu Josipu Draškoviću, koji je 1801. godine, penjući se na Ivanščicu, posjetio tada Križnjakovu jamu. Ivan Kukuljević Sakcinski jamu je preimenovao prema rimskom naselju Vinundriji zatim Vindriji na mjestu današnje Voće. Njezini zidovi i svodovi svjedoče o povijesti Zemlje untarag 140 tisuća godina. Golemi neiskorišteni potencijal koji tek čeka svojih pet minuta.