Počeo najveći hrvatski ulični festival Cest is d Best

Zagrebačke ulice od danas će preplaviti performeri, mađioničari, zabavljači, komičari.. jer počinje 22 po redu Cest is d Best. O samom programu i sudionicima tog tradicionalnog festivala u Dobrom jutru je govorio organizrator Cest is d Besta Zlatan Jaganjac i performer Rico.

Na ovogodišnjem Međunarodnom uličnom festivalu do nedjelje će nastupiti oko 700 izvođača iz 20-ak zemalja svijeta. Program najstarijeg i najvećeg uličnog festivala u Hrvatskoj donosi 700 sati živopisnog festivalskog programa, kroz 5 plesnih večeri, 12 koncerata, dvadesetak predstava uličnog teatra, te oko 150 atraktivnih cirkuskih nastupa.

Organizatori naglašavaju živost i interaktivnost kao glavne odlike ove zagrebačke manifestacije, koja donosi puno zabavnog i edukativnog sadržaja na čak osam lokacija: Cvjetni trg, Bogovićeva ulica, park Zrinjevac, Trg bana J. Jelačića, EU trg, Tkalčićeva ulica, Strossmayerovo šetalište i Muzej suvremene umjetnosti u Novom Zagrebu. Pozornica pored MSU-a je novost ovogodišnjeg izdanja, a na njoj je prije nekoliko dana zavijorilo 56 festivalskih zastava. Program na pozornici MSU-a održat će se u subotu, 2. lipnja od 11 do 18 sati.

Cest is d'Best karakteriziraju likovne instalacije poput "Pastelizacija pločnika" i zabavne akcije poput utrke pasa i vlasnika "Plutrka", Škola hrvatskog znakovnog jezika, Šahovska simultanka, "Usporka" - najsporija vožnja bicikla, a ove godine po prvi puta i "Pjesnička večer" u prostoru ljetnog kina Gradec. Posebne zanimljvosti su i instalacije širom centra grada i likovne akcije motivirane likom i djelom Nikole Tesle, te tema recikliranja na temelju koje će se na festivalu održati dva glazbena performansa koji se izvode na isključivo ručno rađenim instrumentima od recikliranih materijala.

U glazbenom dijelu ističemo nastupe Zorana Predina i Akustičnog Franza, Letu Štuke i Los Caballerosa, uz bogatu ponudu hrane iz cijeloga svijeta - d'Best Street Food. Za najmlađe tu je jedna od mnogobrojnih predstava - Reciklauniranje koju izvodi ReciKlaun, a tradicionalno će se održati i Utrka smetlara u trokolicama. Za njih je  rezerviran park Zrinjevac od 10h do 20h svakoga dana, uz mnogobrojne radionice, predstave i nastupe.