5. hrvatski trijenale crteža - vladara likovne umjetnosti

Crtež je grafički prikaz oblika na nekoj površini - sama je definicija suhoparna, no crtačkom tehnikom tisućljećima se stvaraju vrhunska umjetnička djela. Ona aktualna izložena su u Kabinetu grafike HAZU-a.

5. trijenale crteža predstavlja upravo kontinuitet visoke razine crtačkog umijeća od Miroslava Kraljevića do danas. Crtež, stariji od pisane riječi, caruje kao osnova slikarstva. Za njim, kao samostalnim likovnim djelom posežu najveći majstori.

U dionici  "Sučeljavanja - Miroslav Kraljević i hrvatski suvremeni umjetnici" u Kabinetu grafike može se vidjeti 15 Kraljevićevih antologijskih crteža, kao i djela sedmero pozvanih autora širega generacijskog raspona.

U palači HAZU-a izložena su, pak djela čak 48 odabranih autora. Ja sam posebno zadovoljan crtežom koji je trajna svježina svijeta. U njemu se ogleda slikarstvo i on nikada ne zastarijeva. Crtež je temelj i kruna slikarstva,  ističe predsjednik žirija, akademik Tonko Maroević.

Dodijeljeno je osam nagrada: ona Ministarstva kulture otišla je Biserki Baretić. Inspiraciju nalazim svugdje. Od ranog djetinjstva uvijek sam crtala, a onda je poslije došlo i slikarstvo,  rekla je Biserka Baretić.

Nagrada Kabineta grafike HAZU-a dodijeljena je Ivoni Jurić Kljajo. Volim crtati i to je početak svakog rada. Od crteža dolazim do slike i vraćam se na crtež – to je kao nekakav krug,  napominje Jurić Kljajo.

Dobitnik nagrade zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu je Svebor Vidmar: Ja sam zapravo crtač. To je osnovni talent koji imam: jednostavno se najbolje izražavam olovkom, tušem i kombiniranim tehnikama,  ističe Vidmar.

Izložba je prava svečanost crteža čijoj su se prošlosti, ali i sjajnoj budućnosti došli pokloniti mnogi ljubitelji tog vladara likovne umjetnosti.

Izložba u Palači HAZU-a ostaje otvorena do 23. lipnja, a dionica u Kabinetu grafike do 15. srpnja.