Rijeka 2020: šetnja prostorima buduće prijestolnice kulture

Turističko-informativnom šetnjom važnim riječkim punktovima gdje se radi na projektu EPK 2020 hrvatskim je medijima predstavljena naša buduća Europska prijestolnica kulture.

HNK Ivana plemenitog Zajca
jedan je od glavnih partnera EPK-a 2020 i premda će službeni program objaviti 2019. godine, već se znaju ključni događaji.

Kazalište će 2020. godine organizirati kazališni program Doba moći. Predstavit ćemo četiri, a možda i više premijera u koprodukciji a nekima od najznačajnijih autora europskog kazališta,  otkriva intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević.

Riječki HNK zadužen je i za kompletni glazbeno-scenski program te namjerava dovesti i neke od glasovitih europskih i svjetskih solista i orkestara, a prvi put u povijesti Rijeke izvest će se i Wagnerova opera "Tristian i izolda".

U svakom slučaju, Rijeka EPK 2020 projekt je razvoja kulture i umjetnosti grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i cijele Hrvatske umrežen već kroz 300-tinjak partnera.

Naši strateški partneri su Sveučilište u Rijeci, Turističke zajednica i naravno naš osnivač - grad Rijeka, pa Primorsko – goranska županija, a tu je i potpora Vlade RH, osobito Ministarstva kulture kojemu će se uskoro pridružiti i Ministarstvo turizma,  ističe direktorica Društva Rijeka 2020 Emina Višnić.

Nakon obilaska nove zgrade u kojoj je sjedište tvrtke Rijeka 2020, novinarima su predstavljene i mlade snage riječke kulture, te novi riječki kulturni kvart, kompleks Benčić, uključujući i novi prostor Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.