Festival "Okusi Mediteran!" - sinonim za dobru hranu, vino i zabavu

Od 1. do 3. lipnja, povodom velike hvarske obljetnice 150 godina organiziranog turizma, u Hvaru će se održati "Okusi Mediteran" - festival koji slavi mediteransku prehranu i mediteranski način života koje je UNESCO uvrstio na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Mediteranska prehrana obuhvaća više od same hrane. Promiče društvenu interakciju, jer su zajednički obroci temelj društvenih običaja i narodnih svečanosti. Nastala je tako bogata baština pjesama, priča i legendi. Taj je način života ukorijenjen u teritoriju, te poštuje biološku raznolikost, osigurava očuvanje i razvoj tradicionalnih aktivnosti i obrta vezanih uz ribolov i uzgoj životinja u mediteranskim zajednicama.

Ova jedinstvena gurmanska i kulturna manifestacija ima za cilj promicanje mediteranske prehrane, kulture, tradicije, proizvoda i načina života koji su se razvili duž obala Sredozemnog mora.

Na programu su kulinarske prezentacije vrhunskih hrvatskih i stranih chefova, radionice, vođene vinske degustacije, ekskluzivne večere Michelinovih chefova, glazba, izložbe, upoznavanje kulturne baštine i tradicije i izleti brodom.

Ove je godine užitak gastronomije spojen i s nautikom, te će u najljepšim hrvatskim marinama one koje će ploviti tim dijelom Jadrana dočekati jedinstvena wine &gourmet događanja.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovala je Sonja Karoglan Todorović, direktorica Ekološkog Instituta Ecologica.