6 mjeseci hrvatske kulture u sklopu predsjedanja VE-om

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek jučer je u Strasbourgu svečano otvorila izložbu o hrvatskoj nematerijalnoj baštini i time inaugurirala šest mjeseci hrvatskih kulturnih događaja u povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe, organizacijom koja svoje sjedište ima u tom gradu.

Hrvatska je sredinom mjeseca od Danske preuzela predsjedanje Vijećem Europe (VE), a tim povodom će u Strasbourgu šest mjeseci trajati događaji na kojima će se predstavljati hrvatska kultura.

Sa zamjenicom gradonačelnika Strasbourga inaugurirali smo hrvatsku prisutnost u gradu, u prvom redu kroz kulturni program. Bit će dosta događanja i izložbi, rekla je ministrica za Hinu.

U srijedu je svečano otvorila izložbu Hrvatska nematerijalna baština na UNESCO-vim listama, koja je nastala u suradnji s gradom Strasbourgom. Održat će se i izložba UNESCO-vih lokaliteta i izložba hrvatske arhitekture, tjedan hrvatskog filma, te će biti održan niz koncerata, većinom u crkvama Strasbourga.

Osim kulturnih događanja, ulicama Strasbourga će se šest mjeseci voziti tramvaj ukrašen hrvatskim znakovima.

Našim programom želimo Strasbourgu predstaviti svoju kulturu u njezinoj punoj različitosti,  poručila je ministrica na svečanosti podizanja hrvatske zastave na Place de la Republique, glavnom gradskom trgu, ispred vijećnice gdje su se 1948. prvi put sastali ministri Vijeća.

Na događaju je sudjelovao i glavni tajnik Vijeća, Danac Thorbjorn Jagland, te hrvatski eurozastupnici Dubravka Šuica i Tonino Picula. Jagland je tim povodom istaknuo kako je dansko predsjedanje obilježio hygge. Riječ je o pojmu koji obuhvaća raspoloženje i ozračje zadovoljstva i ugode, a mnogi taj koncept smatraju zaslužnim što je Danska redovito na vrhu najsretnijih zemalja svijeta.

Nekoliko puta sam jedrio Hrvatskom i znam da i tamo ima puno hyggea kao i u Danskoj, pa se može reći da prelazimo iz hyggea u hygge, našalio se tajnik Jagland.

VE ima 47 članica - sve europske zemlje osim Bjelorusije- i najstarija je europska organizacija, osnovana 5. svibnja 1949. u Londonu s ciljem jačanja europskoga jedinstva te promicanja demokracije, zaštite ljudskih prava i vladavine prava na europskom kontinentu.

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić u Danskoj je, prilikom preuzimanja predsjedanja, izložila hrvatske prioritete - borbu protiv korupcije, zaštitu nacionalnih manjina i ranjivih skupina, decentralizaciju u kontekstu jačanja lokalne uprave i samouprave te zaštitu kulturne baštine i kulturne rute.

Hrvatska prvi puta od 1996., kada je postala članicom, predsjeda tom paneuropskom organizacijom, što će je politički i kulturno 'brendirati' te pripremiti za puno veće i opsežnije predsjedanje EU-om u prvoj polovici 2020.,  naglasila je tada hrvatska ministrica.