Novi broj "Vijenca" otkriva mogućeg novog predsjednika Matice hrvatske

Prošlo je sto pedeset godina od pokretanja najstarijeg hrvatskog časopisa za kulturu - Vijenca. Njegov 632. broj predstavljen je u Rijeci, a novi sadržaj otkriva ime kandidata za novog čelnog čovjeka Matice hrvatske.

Novi broj Vijenca predstavljen je prvi put u Rijeci - gradu koji će 2020. biti Europska prijestolnica kulture i koji je puno pridonio kulturi Hrvatske. Kao i uvijek, stručni članci Vijenca potiču na razmišljanje i imaju trajnu vrijednost, no pitanja o egzistenciji kulture ostala su slična, kao u vrijeme najvećeg urednika Augusta Šenoe.

Postavljamo pitanja kako zainteresirati ljude za kulturu, posebno mlade; kako otvoriti tržište za hrvatsku knjigu; kako širiti znanje, kulturu i umjetnost i kako oživjeti hrvatske krajeve. Upravo zbog ovoga zadnjega našli smo se u Rijeci kako bismo odaslali poruku da kultura ne živi samo u Zagrebu, već i u svim hrvatskim krajevima,  istaknuo je glavni urednik Vijenca Goran Galić.

Zanimljivost je da ovaj broj Vijenca donosi i program novog kandidata za predsjednika Matice hrvatske, profesora Stipe Botice. On bi trebao zamijeniti dosadašnjeg predsjednika Matice Stjepana Damjanovića. Akademik Josip Bratulić, inače šestogodišnji predsjednik i dugogodišnji član Glavnog odbora Matice hrvatske otkrio nam je da protukandidata očito neće ni biti.

Izborna skupština za novog predsjednika Matice hrvatske bit će 16. lipnja, u budućoj Europskoj prijestolnici kulture Rijeci.