Kako pripremiti posebna ljekovita vina

Knjiga Ljekovita biljna i voćna vina govori o tri prirodna načina liječenja, fitoterapiji ili terapiji biljem, enoterapiji i apiterapiji. Njezina je posebnost u tome što najviše govori o enoterapiji.

U Hrvatskoj dosad nije objavljena nijedna knjiga o pripravcima ljekovitog bilja s vinom, tvrdi autor Emil Keršek. Većina obrađuje djelovanje ljekovitog bilja s rakijom. To su tzv. rakijske biljaruše, a vinske biljaruše koje govore o enoterapiji rijetke su i u svijetu. Govori se o 80 biljaka od kojih se može napraviti 250 pripravaka namakanjem odnosno maceracijom bilja u vinu. Uz to se saznaje o svim vrstama voća za proizvodnju vina.

Svaki recept u knjizi je vrlo detaljan - sadržava popis biljaka i količinu koju trebate dodati u vino, količinu samog vrućeg ili hladnog vina u koju ćete biljke dodati te dozu koju treba uzimati da bismo poboljšali zdravlje.

Poseban dio posvećen je pripravcima od meda, koji su stariji od vina i rakije. O njima su znali još prije više od tri i pol tisuće godina stari Egipćani.

Danas je prava medovina rijetkost. Možda će ova knjiga potaknuti da se ponovno počne proizvoditi. S obzirom na pelud kojeg ima u medu, medovina je izvrsno multivitaminsko i multimineralno piće. U pisanju ovih recepata, autor se, tvrdi, služio starom i raritetnom literaturom iz gotovo cijelog svijeta.