2. lipnja 1870. - Oklada Nikole Primorca

Hrvati su oduvijek bili vješti pomorci, a posebno u doba jedrenjaka kada se od mornara nije tražilo samo pomorsko umijeće nego i velika smionost u borbi s olujama i valovima.

Upravo u doba kad su parobrodi počeli istiskivati jedrenjake iz pomorskog prometa, hrabri dubrovački kapetan Nikola Primorac izveo je nevjerojatan pothvat. U svojoj barci dugačkoj samo 6 metara 2. lipnja 1870. isplovio je iz Liverpoola i poslije 92 dana preko uzburkanog Atlantika stigao u Boston gdje su ga Amerikanci dočekali s najvišim počastima.

Primorčeva velika pustolovina počela je neobičnom okladom u jednoj liverpulskoj krčmi. U prepirci tko je važniji, brod ili čovjek, Primorac je ustvrdio da sve ovisi o hrabrosti mornara i za okladu od tisuću funti ponudio se da će u običnom čamcu preploviti Atlantik. Oklada se razglasila pa je i londonski "Times" pisao o "nevjerojatno odvažnoj ludosti, nikad dosad izvedenoj, koja može postati tragedija ili trijumf"!

Primorac je, dakako, mislio ozbiljno. Nabavio je čamac za spašavanje od nekog kitolovca i nadjenuo mu ime "City of Ragusa". U pratnji prijatelja Buckleya i psa isplovio je iz Liverpoola preko nemilosrdnog oceana. Hrabri su se pomorci uspješno nosili s nevremenom i uporno nastavljali opasnu plovidbu. Jedina žrtva bio je Primorčev pas Noštromo kojeg je progutao razbješnjeli ocean. Naposljetku je uslijedio trijumfalni ulazak u bostonsku luku.

Poslije samo dvadesetak dana odmora Primorac je zaprepastio Ameriku: istim se putem vratio u Liverpool. Čak mu je i kraljica Viktorija čestitala na velikom pothvatu poslavši bogate darove. Nikola Primorac ostao je živjeti u Liverpoolu gdje je i umro u 59-oj godini kao trgovac pomorskim potrepštinama. Iza njega je ostala priča o jednoj od najvećih pomorskih pustolovina u 19. stoljeću!