Tisuće mladih preuzelo Europski parlament u Strasbourgu

Shvaćam vaše probleme i zato želim čuti vaše ideje, poručio je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani mladima okupljenima na European Youth Event (EYE), događaju kojim ta institucija na dva dana otvara vrata tisućama mladih iz cijele Europske unije.

Ovo je treće izdanje tog događaja koji će u petak i subotu okupiti više od 8 tisuća sudionika u dobi između 16 i 30 godina. Organizirano je više od 300 aktivnosti koje uključuju rasprave, radionice, razmjene ideja i kulturna događanja.

Vi ste budućnost EU-a! Želimo stvoriti više poslova za vas, ali zato trebamo vašu pomoć, rekao je Tajani na otvaranju.

Uz njega će na EYE-u sudjelovati i dvoje potpredsjednika, povjerenici Europske komisije, te oko 50 zastupnika EP-a, među njima i hrvatska europarlamentarka Marijana Petir koja će moderirati raspravu o farmama budućnosti.

Shvaćam vaše probleme i zato želim čuti vaše ideje, poručio je Tajani i dodao da se Europa mora mijenjati, no bila bi greška uništiti je.

Kao i na prošlim izdanjima, zaključci mladih će nakon EYE-a biti predstavljeni europarlamentarcima.

Debate su ove godine podijeljene u pet tematskih cjelina mladi i stari, bogati i siromašni, razdvojeni i udruženi, na sigurnom i u opasnosti te lokalni i globalni. Sudionici će raspravljati o temama budućnosti poput robotike, umjetne inteligencije, poslovima u digitalno doba, modifikacije DNA, školama budućnosti, ali i o praktičnim stvarima poput ispravnog pisanja životopisa ili načina prepoznavanja lažnih vijesti.

Govorit će se i o nejednakosti, nezaposlenosti mladih, trgovinskim sporazumima, temeljnom dohotku, Brexitu, odnosima s Turskom, zabrani burke, slobodi izražavanja ili borbe protiv klimatskih promjena, ali i temama poput seksualne edukacije, korupcije u sportu, psihoaktivnih droga ili putovanja na Mars.

Osim dužnosnika EU-a, na događaju će s mladima razgovarati dobitnici nagrade Sakharov Denis Mukwege i Lamija Aji Bashar, predstavnici poslovnog svijeta, OECD-a, industrije videoigara, svijeta znanosti, Europske svemirske agencije ili danskog Instituta za istraživanje sreće.