3. lipnja 1818. - Rođen Franz Daniel Pommer

U obitelji postolara u danskom gradu Odenseu 3. lipnja 1818. rođen je sin Franz Daniel Pommer, u Hrvatskoj poznat kao prvi vlasnik stalnog fotografskog atelijera u Zagrebu.

U rodnoj Danskoj izučio je za slikara. Ne zna se kada točno i zašto je došao u Zagreb, ali ga je svojom ostavštinom toliko zadužio da je u Muzeju grada Zagreba u povodu 200. obljetnice njegova rođenja postavljena impresivna izložba njegovih sačuvanih fotografija. U netom ujedinjenom gradu Pommer se najprije zaposlio kao kazališni dekorater: „uprava kazališta ga pozva da kao ličilac izrađuje i popravlja dekoracije.“

Šturi su podaci o fotografu kako u Danskoj tako i u novoj domovini gdje je kroatizirao svoje ime u Franjo i s partnerom otvorio fotografski studio na Gornjemu gradu. Zbog „fotografičnih slika naših narodnih spisateljah“ uspoređuje ga se s francuskim fotografom Nadarom. No one za nas, nastale u jeku Bachova apsolutizma, imaju osim kulturnog i povijesno značenje. Takvo portretiranje u ono doba vrlo je moderno, ali u doba stagnacije i zatiranja ideja nacionalnog preporoda te su se fotografije istaknutih iliraca uz kratku biografiju mogle kupiti u Pommerovu atelijeru i Hartmanovoj knjižari.

Franjo Pommer prolazio je nekoliko faza, nadograđujući svoje znanje i prihvaćajući razvoj tehnologije. Novoj domovini želio je i nastojao pomoći i pridonijeti napretku, pa je tako sudjelovao na prvoj Dalmatinsko-hrvatsko-slavonskoj gospodarskoj izložbi, fotografije iz narodnog života poklanjao je muzeju, a autor je i prve reportažne fotografije snimljene izvan atelijera, povijesnog postavljanja spomenika banu Jelačiću 1866. godine.