3. lipnja 1942. - Bitka kod Midwaya

Poslije neuspjeha bitke u Koraljnom moru Japanci su se u lipnju 1942. odlučili na novu pomorsku ofenzivu u središnjem i sjevernom dijelu Tihog oceana.

Njihov glavni cilj bio je strateški važan otok Midway. Po prikupljenim snagama bio je to dotad najkrupniji pothvat japanske ratne mornarice. U smjeru Midwaya i zapadnih Aleuta plovilo je 11 bojnih brodova, osam nosača zrakoplova i gotovo stotinu drugih brodova. Više od šest stotina zrakoplova spremno je čekalo akciju na palubama nosača. Amerikanci su, međutim, dešifrirali japanske poruke i saznali za njihove namjere pa su se, iako znatno slabiji, odlučili prihvatiti odlučnu bitku s flotom admirala Jamamota.

Za obranu Midwaya raspolagali su s tri nosača zrakoplova i nekoliko desetaka krstarica i razarača. Japanski zrakoplovi napali su 3. lipnja 1942. Midway prouzročivši teška razaranja i požare. U isto vrijeme Amerikanci su otkrili japanske nosače i na njih uputili svoje bombardere. Tri golema japanska broda pretvorena su u plamene buktinje koje su se, jedna za drugom, ugasile u morskim dubinama.

Taj veliki uspjeh Amerikanci su platili sa 67 zrakoplova ali im je flota ostala netaknuta. U protunapadu japanski zrakoplovi uspjeli su izbaciti iz stroja američki nosač “Yorktown”, ali su i sami u sljedećem napadu izgubili još jedan nosač. Poslije tih gubitaka admiral Jamamoto naredio je povlačenje. Američka flota progonila je protivnike sve do večeri 6-og lipnja i u zračnim napadima potopila veliku krstaricu “Mikuma”.

Iako su Japanci idućih dana uspjeli osvojiti neka otočja u Aleutima, njihov poraz bio je očit. Bitka kod Midwaya bila je prekretnica rata na Tihom oceanu. Borbe u lipnju 1942. pokazale su još uvjerljivije nego bitka na Koraljnom moru da bojni brodovi nisu više glavna udarna snaga velikih mornarica. Protivnici u pacifičkom ratu orijentirali su se poslije toga na intenzivniju izgradnju nosača zrakoplova, ali su u toj “industrijskoj bitci” Japanci pretrpjeli daleko teži poraz od onog kod Midwaya.